"Да се ядосаме!" Лекари и болни на протест по обяд

В 12.30 часа пред лечебните заведения ще недоволстват срещу състоянието на здравната система

Лекарите излизат на протест в 12.30 часа днес. С тях пред лечебните заведения в Пловдив се очаква да недоволстват стотици сестри, стоматолози, фармацевти и пациенти. Протестът ще продължи 30 минути. Всички медици ще закичат на реверите си лентичка с българското и европейско знаме. Правят го в знак на подкрепа на колегите им в Деня на протест на европейските лекари. За града и областта са раздадени 8000 символа.

Асоциация Муковисцидоза България също ще подкрепи протеста. Председателят на пациентската организация на хората с най-разпространената рядка болест у нас Светлана Атанасова, доброволци и приятели на Кампанията „Муковисцидоза- да добави живот“ ще бъдат с маски на уста и с два вида лентички „Да се ядосаме“ и на БЛС – с трикольора и знамето на ЕС пред  ДКЦ 1 в Пловдив. Те ще връчат Декларация в подкрепа на лекарския протест и с мотиви защо се присъединяват към него под мотото „Да се ядосаме“.

Ако бюджетът на Националната здравноосигурителна каса не се актуализира до 30 май, медиците ще организират национален протест. На него ще поискат и оставките на здравния министър и ръководството на НЗОК.

Лекарите настояват за осигуряване на средства за качествено здравеопазване, включително и за спешни случаи на пациенти, които не са здравноосигурени. Искат прекратяване на корупцията и на репресиите върху тях, както и достойно заплащане и условия на труд.