БДЖ пред фалит! 700 чиновници на улицата

Повече от половината служители от администрацията на железниците ще останат на улицата

Предстой нова чистка в дружеството. Ще бъдат съкратени 700 служители в администрацията, като в момента те наброяват 1200. Целта е да бъде спасена закъсалата държавна компания от фалит. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов не е съгласен с промяната. Според него, уволнените не трябва да са повече от 400 – 500 души. "Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души. До края на май ръководството трябва да ми представи ясна визия как администрацията ще достигне нормалното число за такива дружества”, коментира Папазов.

 

Мярката трябва да убеди кредиторите, че „Холдинг БДЖ” се опитва да стабилизира компанията.  На предстоящото събрание на жп холдинга ще бъде взето решение за продажбата на 25 дизелови мотриси, както и на 3407 товарни вагона. „Нашата задача е в никакъв случай да не допуснем фалит на БДЖ и именно в това искаме да убедим и кредиторите”, заяви транспортният министър.

 

Данаил Папазов разкритикува ремонтната дейност на БДЖ, като недоволството му е предизвикано от това, че ремонтите са разпръснати на 12 – 13 места. Министърът е на мнение, че трябва да има една или две бази, в които да се извършва всичко.

 

Синдикатите гледат с недоверие към предстоящите промени. „От много години слушам, че ще се съкращава администрацията, но никога това не е ставало и на практика винаги са махали обикновени служители, коментира Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите в България.