Калфин: Имаме много объркана политика и не може да сме ценни с нея

Дунавската стратегия е една инициатива, в която България е един от инициаторите

Позициите на България могат да бъдат консолидирани в ЕП тогава, когато са изработени в България и когато българските институции и българските партии знаят ясно какво искат
Важното за ЕС би трябвало да бъде важно и за България - да има активна позиция по теми, по които тя е по-добра от другите. Това заяви водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин в ефира на радио К2. „Ние започнахме с това в началото на членството ни – Дунавската стратегия е една инициатива, в която България е един от инициаторите, Черноморската синергия е всъщност българско предложение, което беше внесено като българо-германско, Балканското сътрудничество и начинът, по който държавите на Балканите си сътрудничат е изцяло българско предложение. Ето с такива политики, които станаха след това европейски политики, България наистина имаше принос в първите години на членството ни, включително и с енергийната политика и преминаването през България на важни енергийни системи”, коментира Калфин.
Ивайло Калфин е категоричен, че предишното правителство на ГЕРБ тотално е неглижирало регионалната политика. „В последната година не виждам възраждане на този интерес и от сегашното правителство. Всъщност ние нямаме позиция, с която да заинтересуваме и да привлечем вниманието на ЕС и да кажат – ето това е важно, България е компетнтна, капацитет е и заедно с други страни да поискаме дадена наша позиция тя да стане европейска политика.
Позициите на България могат да бъдат консолидирани в ЕП тогава, когато са изработени в България и когато българските институции и българските партии знаят ясно какво искат, заяви Калфин. „Аз и досега, и в бъдеще ще се опитвам да работим заедно по теми, които са важни и ние ще сме ефективни, когато в българските институции има сгласие по ключовите национални въпроси, каза още евродепутатът.
Ивайло Калфин коментира липсата на последователност и логика в действията държавното ни управление и по отношение на външната политика. „България може да бъде важна за европейската политика, но не използваме дадените ни възможности по неясни причини. Както не са ясни причините и за абсурдната позиция в момента, която имаме по събията в Украйна и Русия – ние един външен проблем, безспорно важен за България, го превърнахме в един вътрешен проблем и започнахме поредното разделение на русофили и русофоби, което е абсурдно. Връх на всичко е изявлението на говорителя на Външното минстерство по отношение на посещението на председателя на Руската дума. „Не знам защо трябва да унижаваш председателя на който и да е парламент без никаква явна причина. Според мен ние имаме много объркана политика и не може да сме ценни с нея”, заяви Калфин. Той допълни, че единственото необходимо е България да знае какво иска.
Ивайло Калфин определи  позицията на България по отношение на Русия, на Европа, на САЩ и на региона, вкл. и на Турция, като изключително небалансирана и нестабилна. „Защо България няма позиция по конфликта в Украйна и по отношение на Русия, за разлика от много страни нямаме парламентарна позиция. Според мен българският парламент не може да поеме позиция  и това не е първото нещо, по което ние нямаме национална позиция. Отоворност  носят управляващите. Няма как да се търси отговорност от опозицията за национални позиции”, коментира евродепутатът.