Калфин: Ще повишим доходите на българите

Това е една реална и достижима цел, убеден е водачът на евролистата на АБВ

Движение АБВ си е поставило сериозни цели, които да реализира в Европарламента. Една от тях - да се повишат доходите на българите; нещо, което според евродепутата Ивайло Калфин е "реална и достижима цел".

Социалистът участва в предизборен дебат в ефира на радио K2. "Една от основните задачи пред представителите на АБВ в Европейския парламент ще бъде да използваме всички инструменти на Съюза, за да повишим доходите в България", заяви Калфин, който е водач на листата на АБВ за предстоящия вот на 25 май.

По думите му една от възможностите за това е да се промени механизмът на разпределение на средствата от европейските фондове. Целта е те да не са съсредоточени само в ръцете на "крупни селскостопански производители и едрия бизнес", смята евродепутатът. "ЕС няма да плати по-високи заплати или пенсии. Възможностите, които предлага обаче, могат да подпомогнат българското правителство да се справи с тази задача", обясни той.

"Говорим за европейските средства единствено с критерия колко от тях сме усвоили, а не какво се е случило с тях. Ако тези средства отидат там, където им е мястото, тогава ще се създадат нови работни места, тогава държавата ще си освободи средства, за да подобри социалната си политика. Тогава инвеститорите ще се върнат обратно. Изнасяме суровини и евтини услуги. Какво ще се случи ако се обърне това нещо? Какво ще се случи ако стимулираме не износа, например на зърно, а преработката на селскостопанска продукция? Може ли да стане това с евросредства? Може. Това ще създаде работни места, това ще придаде добавена стойност, ще създаде богатство в държавата", заяви още Ивайло Калфин.

Според него има още едно сериозно условие, което трябва да изпълни България, за да започне да се възползва ефективно от европейските политики, а именно създаването на единни национални цели и приоритети. Отговорността за това лежи на плещите на българските политици. Те обаче продължават да отказват дебат по важните за държавата теми като например, какви дългосрочни стъпки трябва да предприеме страната, за да извърши качествена икономическа, здравна и образователна реформи, посочи той.

"За това се създаде АБВ - за да стимулира този процес на търсене на съгласие по важните за хората теми", заяви водачът на листата на движението.

Евродепутатът взе активна позиция и по време на дебата на тема енергийни политики. Според него ако страната ни иска да защити реално намеренията си за изграждане на „Южен поток“, то трябва да върне правото си да преговаря лично за реализацията на проекта. Отговорността за тези разговори настоящите управляващи прехвърлиха без видима причина върху плещите на еврокомисаря Йотингер, припомни той. Калфин заяви и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ на родна територия. Според него този въпрос може да бъде повдигнат за обсъждане отново, само ако се предложат нови и реално действащи технологии за сондиране, различни от възможните за момента варианти, които крият рискове за природата и населението на България.

В заключение Ивайло Калфин посочи и някои от другите основни за АБВ приоритети в европейските политики. Те са свързани със защита на правата на българските граждани на Стария континент. Признаване на дипломите. Осигуряване на качествени условия на труд и достойно заплащане. Запазване на социалните и осигурителни права на работещите в чужбина при завръщането им в България и не на последно място защитата на личната свобода в интернет пространството.