Здравеопазването да стане част от Европейския договор

Андрей Ковачев ще настоява за създаването на специална комисия, занимаваща се със сектора, в следващия ЕП

Здравеопазването да стане част от Европейския договор. Това е каузата, за която ще се борят Андрей Ковачев от ГЕРБ и Антония Първанова, кандидат за евродепутат от Коалиция „КОД,“ в рамките на следващия Европейски парламент. Това обявиха двамата по време на обществен дебат. Те представиха конкретните ангажименти, които биха поели за решаването на проблемите в сектор „Здравеопазване“.

Дебатът беше организиран във връзка с отбелязването на Европейския ден за правата на пациентите - 18 април и предстоящите избори за Европейски парламент от Българския лекарски съюз и Националната пациентска организация. От поканените осем партии обаче участие в дебата взеха едва трима представители - Андрей Ковачев от ГЕРБ, Антония Първанова от Коалиция „КОД и Драгош Методиев от АБВ, обясняват от пресофиса на Ковачев.

Усилията ще бъдат насочени към преодоляване различията по отношение на достъпа до лечение, осигуряване на равен достъп до важни лекарства и терапии, прилагане на недискриминационен подход към предоставянето на лечение, поемане на гаранция, че здравната политика на ЕС ще възприеме цялостен подход към нуждите на пациентите. Това са и основните теми, заложени в създадения от Европейския пациентски форум манифест, чиято цел е да ангажира политици и институции с проблемите в здравеопазването, пред които са изправени пациентите в ЕС.

Андрей Ковачев посочи, че ще настоява да се създаде отделна комисия в ЕП, която да се занимава само с проблемите на здравеопазването. По неговите думи в момента това не е приоритет на Европа. Той ще работи и за развиването на Платформата за достъп до качествено здравеопазване. Ковачев също се съгласи, че Европейският договор трябва да бъде отворен и в него да бъде включен здравният сектор.

Здравеопазването трябва да бъде все по-сериозен приоритет в следващите години за ЕП, заяви Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска асоциация. Той изиска от новите кандидати да дадат конкретни предложения за това как здравеопазването да стане приоритет за ЕП през следващите няколко години.

Според него проблемите в сектора са изключително тежки, но липсват преки механизми, които да повлияят на правителствата на национално ниво да решат проблемите. Време е Европа да помисли за прибавяне на здравеопазването в Европейския договор или за разширяване правомощията на ЕК относно здравеопазването, защото новите членки сами не могат да се справят с проблемите в здравните си системи, смята той.