Тревога: И бебетата с кариеси

Стоматолози бият тревога за невероятен факт – бебетата имат кариеси. Обезпокоителната тенденция се наблюдава от 3-4 години. Деца на 3 годинки масово страдат от кариеси. Все по-често се срещат и тъмни петна на зъбки, които още не са поникнали. „Необяснимо е това коато се случва. Идват много мънички дечица в кабинета им – зъбчето едва наболо, а на върха му вече оформен кариес”, сподели бургаския зъболекар д-р Томов.

Вредни храни с изкуствени оцветители и прекалено много шоколади са вероятните причини за това, смятат стоматолозите. Болни зъби в забавачката вече се счита за нещо в реда на нещата.
„Две трети от 5 и 6-годишните в страната имат кариес, 12-годишните българчета пък вече имат средно по три развалени постоянни зъба, а при 18-годишните едва около 9% са без кариеси”, сочат официалните данни за страната.
Според статистиката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) всяка година в страната се вадят по около 10 000 постоянни зъба на младежи до 18 години. Последните проучвания показват, че едва 33% от домакинствата в страната купуват редовно четки за зъби, а 39% отделят пари за пасти.