Абитуриентите с кариеси, минералната вода загрозява зъбите на децата

Новините

15-11-2010, 07:56

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

При 12-годишните едва една трета са с добро зъбно здраве, при 18-годишните е по-зле отчетена е масова патология.

Това са резултатите от стоматологичните прегледи на 720 деца във Варненска област, по Националната програма на здравното министерство за орална профилактика на децата.

При 12-годишните е открита в доста голяма степен флуороза, което създава естетически дефект в структурата на зъбите.

Причината е в нерегламентираното приемане на минерална вода с повишено съдържание на флуор.

Това се дължи както на липсата на информация при родителите и тинейджърите, така и от липсата на флуорна профилактика, каза д-р Борислав Даковски, регионален координатор на националната програма.

Резултатите все още се обработват, но първите впечатления са, че по-големите деца са проявили незаинтересованост.

Профилактичните прегледи са били доста подробни, като са се търсели и лекували не само кариеси, но и зъбно-челюстни деформации и състоянието на зъбодържателния апарат, плюс структурни нарушения на зъбите като флуороза, например.

Инициативата се проведе от 2-ри до 12-ти ноември в училища и детски градини във Варна, Провадия и Белослав, но има доста неуредици в нормативната база, за да има пълна всеобхатност.

Прегледите се извършваха след информирано съгласие на родителите от осем дентални медици – асистенти и доценти във Факултета по дентална медицина към МУ, плюс д-р Борислав Даковски, който е регионален координатор на Националната програма за Варненска област.

Не всички родители са проявили заинтересованост и са дали съгласие за преглед на децата им. Освен това децата от малцинствата масово не посещават детски заведения и училища и затова остават необхванати от програмата.

На практика с тази първа инициатива стартира националната програма във Варненска област.