НС отбелязва 135-годишнината от създаването на Търновската конституция

На заседанието ще присъства президентът Росен Плевнелиев и патриархът на Българската православна църква Неофит

С тържествено заседание Народното събрание ще отбележи 135-тата годишнина от създаването на Търновската конституция, чието официално наименование е "Конституция на Българското княжество".

Търновската конституция утвърждава принципа на личната неприкосновеност и частната собственост като основа на производствените и обществени отношения. Голяма част от текстовете й са залегнали в сега действащия основен закон. 16-ти април е празник и на българския парламентаризъм.

Днешното тържествено заседание е насрочено за 10.00 часа. Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще се обърне с приветствие към народните представители и гостите на парламента по повод годишнината. Тържествени обръщения ще направят и представители на парламентарно представените партии. Официални гости ще бъдат президентът Росен Плевнелиев и Негово Светейшество българският патриарх Неофит. На тържественото заседание са поканени министър-председателят Пламен Орешарски и членове на Министерския съвет, висши магистратити, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, представители на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации.

След това заседание народните представители излизат във ваканция до 29-ти май, когато е насрочено извънредно пленарно заседание.

Годишнината на конституцията ще бъде чествана и във Велико Търново. Отбелязването ще бъде в историческата сграда, в която през 1879-та година е заседавало Учредителното събрание, приело Търновската конституция. Сега тя е музей и в него се пази оригиналният звънец на първия български парламент.

"135 години Търновска конституция" е тамата на лекцията, която ще изнесе на тържеството историкът професор Петко Петков от Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий".