Борисов: Беше грешка, че не променихме Конституцията, но ще се поправим

В Сталиново време така не са гонени и уволнявани хората, както сега

Омръзна ми преди всички избори само мен да ме питат, с кого ще правя коалиция, единственият, който до сега не е правил коалиция. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след участието му във форума: „Нова Конституция или реформи в действащата”.

По отношение на това, че все пак на ГЕРБ властта е отнета, Борисов коментира: „Не съм очаквал, че може да нямат такъв морал, че вторият Станишев да се държи като победител на изборите, да предприеме такова гонение навсякъде по държавата, че неговият бивш лидер на БСП (Георги Първанов) да излезе сутринта и да каже, че в Сталиново време така не са гонени хората”. По думите му, в последните дни са уволнявани от работните си места хора с дългогодишен опит само заради това, са деца на някои родители или че са роднини и познати на определени хора.

Търся мнозинство, търся партньори в БСП, ДПС, за да променим няколко текста в Конституцията – да се намали броят на депутатите, да не могат да преминават депутати от една парламентарна група в друга, подчерта Борисов.

Референтен съм към Яне Янев по отношение на Комисията за промяна на Конституцията или текстове от нея. Преди четири години, когато можеше това да стане – да се промени Конституцията в парламента, ние не го направихме. Сега се опитваме да поправим своя грешка. Това, ако беше преди четири години, ние нямаше сега да дискутираме, категоричен е лидерът на ПП ГЕРБ. Ако не искаме да бъдем като комунистите и мнението да бъде чуто за промяната на Конституция и да имат успех такива форуми и да се привлекат хората, от които зависи всичко това. Когато Яне Янев дойде да ме убеди за тази кръгла маса – аз съм прагматик – въпросът е как да стане това – промяната на Конституцията, дали да е нова, или поправена Конституцията, как и с кого”, каза още Борисов.

Колегите от Реформаторския блок говорят за промяна в Конституцията, но трябва да се направи Велико Народното събрание за това са необходими 2/3 от народните представители. За да се промени Конституцията или текстове от нея, трябва да привлечем и убедим другите парти, че това е необходимо, за да се направи необходимият брой 2/3. Може би в някои оценки да сме крайни, но трябва да се намери необходимият баланс, подчерта Бойко Борисов.

Давах обяснения защо са ми нападнали къщата, дали е имало реална опасност – как съм допринесъл да бъда нападнат и то няколко дни подред, защо не съм ги проследил, доказал и предал. Няма да се учудя, ако остана аз наказан, обясни причината за закъснението си за кръглата маса Бойко Борисов.

За съжаление, нашите политически партии, гражданското общество са преминали през Прехода и, че сме в демокрация – днешното правителството доказва, че това не е така. Представете си това правителство да излъчи главен прокурор – какво ще се случи – или както се обявяват сега едни партии, че ще участват във властта. Както беше игнорирана първата политически сила и трети и четвърти управляват в момента, защото вторият със сигурност не управлява, БСП със сигурност не управлява, и те да назначат главен прокурор – както сме тук, така и ще дойдат да ни арестуват, обясни Бойко Борисов. По думите му, демокрацията в България нито е победила, нито я има. Докато не съзрее демокрацията и институциите да не се влияят от личности – по-добре Прокуратурата да си стои в съдебната власт, посочи още той. Лидерът на ГЕРБ допълни, че за промяна на Конституцията или текстове от нея важното е да продължи самият процес за промяна – да се открият 2-3 неща, по които може да намерим обединение сред партиите. В обществото има усещане, че в сегашната Конституция трябва да се променят и изборни правила, да има повече мажоритарност, повече контрол. Признали сме грешките и сме ги приели – повече не трябва да се допускат – Конституцията трябва да се промени. Тази задача е трудна за изпълнение. Всеки текст от Конституцията трябва да се чете и да се мисли, какво може да се промени, каза още лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов посочи, че не вижда нова Конституция по-рано от 5-6 години.

„Много се радвам на политолозите, социолозите и журналистите, че като изпия едно кафе – 10 дни поне не стихват анализите. Има нещо много елементарно – всички казват, че трябва да се промени Конституцията, всички казват, че са за нова Конституция. Как може да стане това? Как се събират 2/3 в парламента, как като стъпки това може да се случи, сега става ясно, че това е един сложен процес”, обясни Борисов. По думите му, по отношение на промяната в Конституцията има различни искания: Прокуратурата да премине към изпълнителната власт, България да стане президентска република, за които промени той е против; в същото време да се намали наполовина броят на депутатите, за което той е „за”. Затова посъветвах колегите подобни форуми да продължат и да се потърсят и другите партии: БСП, ДПС и всеки, който иска, да се извървят малките стъпки. А тези, които публично много говорят за промяна на Конституцията да кажат, как ще съберат 2/3, за да промени Народното събрание и да вземи решение за промяната, посочи Борисов.

На въпрос, смята ли че на следващите европейските изборите ГЕРБ заедно с десните формации и Реформаторския блок ще могат да постигнат 2/3 и да се борят за предсрочни парламентарни избори, Борсов отговори: „В политиката 1+1 не е 2 и не съм го измислил аз това. Всяка партия за това съществува, за да участва самостоятелно на изборите и да има свой резултат. Аз гледам резултата на ГЕРБ. Според мен, не е правилно да се сумират гласовете на различни партии, защото ако е така – да се обединяват общо. Например, БСП и ДПС, ако си броят заедно гласовете, да направят една партия и да се явяват като една партия, а не да лъжат хората, че са различни, а пък да си броят заедно гласовете”, заключи Бойко Борисов.