Лунно затъмнение във Везни - Добрата прогноза

Пълнолунието настъпва в 10,42 и е в тесен контакт с две силни звезди, проводници на благородство и духовност - Арктур и Спика

Ще запомним вторник с настроението на възбуда и очакване, което той ще ни донесе, а също и със събития, които вероятно ще променят досегашния ход на някои процеси и ще поставят края на други. Пълнолунието, и особено Лунното затъмнение, ни предоставя възможност да се запознаем с плодовете от досегашните си усилия, стремежи, мисли и намерения. При това - зрелите плодове, онези, които, съзнателно или не, продължително сме отглеждали. И тъй като хората са така устроени, че рядко си дават ясна сметка за последствията от своите мисли и намерения, често се случва плодовете да придобият неочаквана и не съвсем приемлива форма. Именно поради това, затъмненията са си спечелили лоша слава като предвестници на кризи и нежелани обрати. Особено тези на Луната, която е пряко свързана с чувствата и емоциите и се намира в дълбока връзка с най-първичните ни реакции и нужди.

Има нещо обаче, което заслужава специално внимание. Много се изписа и изговори за критичната, на моменти почти катастрофична астрологична обстановка през април. Всяка криза обаче е възможност за растеж, а причината, поради която я посрещаме със страх, е промяната, която е средство за преодоляване на кризите. Всъщност ние не се противопоставяме на кризите, а на промените, които те пораждат, мотивирани от страха, че животът ни може да се обърне "с краката нагоре", след като от него внезапно изчезнат условия, хора, предмети или ситуации, с които сме свикнали. Но никой не знае всъщност, дали това, към което е привикнал, е наистина по-добро, от онова, което ще се настани във внезапно зейналата празнина. Защото животът не търпи празнини и много бързо запълва свободното място. Така затъмненията могат да придобият един нов много по-положителен смисъл, тъй като неминуемо откриват пред нас нови възможности, освобождават ни от непосилни отговорности и безнадеждни ситуации, към които чувстваме дълг от страх или по навик, дават ни причина да погледнем на съществуващите ситуации от нова гледна точка и ни подтикват да потърсим и открием, понякога "съвсем случайно", нови способи на действие. И пак поради мощната си трансформираща сила, затъмненията са най-удобният момент да поставим завинаги черта под затормозяващи отношения и ситуации, вредни навици, зависимости и неудовлетворителни ситуации, които пречат на естественото ни развитие.

Вече няколко пъти писах, че Лунното затъмнение във Везни ще доведе до кулминация съществуващи кризи във взаимоотношенията, при това не само личните и деловите, но и международните, корпоративните и обществено-социалните. Кризата поражда стрес, на който всеки реагира според собствените си разбирания съвест и потенциал. Удобно е да се въздържаме от емоционални реакции, прибързани решения и съдбоносни промени, но това не винаги е възможно, тъй като, както вече стана ясно, понякога целта на процеса е именно тази - да ни извади от зоната на комфорт, за да предприемем отдавна отлагани постъпки и решения. Затова, освен евентуалните опасности, е добре да знаем кои са нашите помощници и как можем да им съдействаме.

Венера за пореден път се превръща в ключа към преодоляване на критичните ситуации, не само поради присъщата й роля на балансьор и изкусен дипломат, способен да внесе мекота и хармония и в най-жестоката конфронтация, но и заради господството й върху знака Везни, в който се случва затъмнението. Везни е знакът на равновесието, а Венера ни предлага да направим компромис, да се стремим към сътрудничество за постигане на взаимно изгодни условия като ключ към всяка безизходна ситуация. Тя се намира в Риби в изключително силни за себе си позиции, с ярко изразен стремеж към поддържането на космическата хармония. Неин помощник ще бъде Юпитер, който също ще подкрепи всеки, решил да прояви великодушие и щедрост, както и по-широк, философски поглед върху текущите предизвикателства. Така получаваме и печелившата формула за преодоляване на предизвикателствата, които Пълнолунието във Везни ще ни отправи - чрез компромиси и търсене на дипломатично решение на конфликтите, проява на мъдрост, милосърдие и високи нравствени качества в защита на справедливостта, законността, равновесието и хармонията.

От съществено значение е и това, че Луната по време на затъмнението ще се намира в контакт с две изключително силни, ярки и добротворни звезди - Арктур и Спика. Арктур е звезда, самата тя с природата на Юпитер и Венера и като такава - защитник и носител на благородство, която придава здрав разсъдък и огромна сила на онези, които служат с отдаденост Божествените добродетели, особено тези на семейната хармония, съгласието, дружбата, красотата и изяществото, и макар и малко войнствена, тя проектира силата си в защита на тези, които не могат да се защитят сами. Нейното присъствие също подсказва, че всичко, което бъде иницирано сега, следва и ще бъде доведено докрай. Спика по същността си е една от трите "най-добри" неподвижни звезди на целия небосвод, източник на духовност, състрадание, небесна благословия защита и покровителство. Тя ни подсказва, че личното ни щастие в този момент, зависи от готовността да проявим състрадание, да се погрижим не само за себе си, но и за обкръжението си, както и да се доверим на Мъдростта на живота, според която крайният резултат винаги е за нашето и за общото благо. Наличието на тези две звезди в близост до затъмнението подсказват и евентуална възможност за появата на личности и лидери, чиято роля и решения могат да придобият историческо значение.

Искрено се надявам, че всеки от нас и най-вече онези, които са поели отговорността за общото благо, ще съумеят да разчетат правилно посланията на събитията през тази седмица и да използват възможностите за регулиране на конфликтите и спорните ситуации. Призовавам и всички, които работят със силата на молитвата, медитацията и положителните намерения, да насочат своята енергия по време на пълнолунието в служба на добродетелите и хармонията. По време на затъмнения енергийните потоци са изключително мощни, но от всички нас зависи накъде ще бъдат насочени и какъв ще бъде ефектът им на проявление. Нека бъде съзидателен и утвърждаващ, за благото и мира на всички хора по Земята и на цялата Земя!