„Граждански експертен център” - със сериозно и ангажиращо доверие към АБВ

БСП прие хладнокръвно и доброжелателно закриването на представителството на МВР в Москва

Решението на „Граждански експертен център”-Варна да подкрепи АБВ, е много сериозно и ангажиращо доверие. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Румен Петков, от гражданско обединение „Алтернатива за българско възраждане” – АБВ, по повод на това, че четиримата съветници от най-новата група във варненския Общински съвет – „Граждански експертен център” (ГЕЦ) ще подкрепят АБВ на предстоящите избори за европейски парламент. Той посочи, че това е много голяма отговорност, защото този експертен граждански форум, сам по себе си показва един много значим и респектиращ потенциал във Варна.

„Второ, техният ангажимент да подкрепят АБВ е преди всичко задължаващ. От друга гледна точка, задължението на АБВ е да се гарантира такъв тип участие в публичния контрол върху обществените финанси в общините, върху начина по който се структурират общинските бюджети и въобще общинския бюджет в национален мащаб, както и върху разходваните публични средства за общински дейности от българското правителство”, заяви Румен Петков. Той каза още, че за съжаление, един от мотивите ни да се обърнем към този граждански форум е категоричната непрозрачност в действията на правителството и спекулативното разпределение на 500-те млн. лв. „И много се надявам, че ще бъде добре разбрано от гражданите на Варна, че това е стратегическо партньорство, което аз съм сигурен, че ще има своето развитие и след Европейските избори”, каза в заключение Румен Петков.

 

Пред медиите във Варна Румен Петков коментира и закриването на представителството на МВР в Москва. Той определи този акт като грешка. Той е категоричен, че това представителство е важно, защото дава възможност да се акумулира много сериозен обем информация в три ключови направления на борбата с организираната престъпност. „Първо – за финансовите средства, които се инвестират от Русия към България, т.е., да се гарантира честотата на капиталите. България е държава член на ЕС и отказът на нашето вътрешно министерство да бъде ефективно в получаването на такава информация е предпоставка за пране на пари от страна не само а Русия, а и идващи от Русия на територията на ЕС.  Второ – информация за евентуална търговия със стоки с възможна двойна употреба и трето – ефективен обмен на информация за наркоканалите. Петков каза, че е поставял този въпрос пред ръководството на БСП, но червената партия, заедно с „Атака“ приели хладнокръвно и доброжелателно закриването на представителството на МВР в Москва. Той е категоричен, че демонстрираната антируска позиция за партиите от парламентарното мнозинство е пряк удар срещу националната сигурност на България и върху инструментите, които нашата национална сигурност разполага за съвместна работа с Европол, с Интерпол, специалните служби на НАТО и ЕС. „Това е едно от най-големите престъпления към националната сигурност на Р България“, каза Петков.

Той допълни, че се е надявал, че това безумие ще бъде преодоляно, включително и с политически средства. „Това, което днес ние трябва да се опитаме да компенсираме е една безумна антируска позиция на фона на много категоричните изявления на председателя на ЕП Мартин Шулц – във всичките си публични проявления и в дейността си той говори за необходимостта от активен преговорен процес , активен диалог и намиране на решения в рамките на диалоговия режим Брюксел – Москва, Москва – Вашинтон и Брюксел – Москва – Вашингтон. Шулц никъде не говори за санкции. За съжаление социалистическата партия чрез Янаки Стоилов, чрез своите участници в КСНС – Кристиян Вигенин, Ангел Найденов, Михаил Миков – се превърнаха в ястребите на Европа по отношение на проблемите, които възникнаха в Украйна“. Петков заяви, че страната ни, предвид историческата си обвързаност и пряката ни заинтересованост с Русия и Украйна е трябвало да постави категорично въпроса за изясняване на възникването ан проблемите от Майдана – кой докара снайперистите, кой предизвика братоубийствените сблъсъци, откъде дойдоха изстрелите и какви са жертвите. Без отговорите на тези въпроси ЕК и ЕС рискуват да вземат решения на тъмно, което е много неприятно послание към демократичния свят.