Р. Петков: Досега нямаме оценка защо загубихме изборите 2013 година

ДПС реализира определена кадрова политика, БСП като мандатоносител не е в състояние да го направи

Кафето между Местан и Борисов е демонстрация, че всъщност ръководството на БСП не е фактор във взимането на ключови решения. Това каза Румен Петков от Гражданската инициатива АБВ в предаването „Всяка неделя“ на Нова телевизия.

„Аз не знам някъде да се е провела среща примерно между Станишев и Местан или между Станишев и Борисов, тук поне всички знаят, че е имало среща между Борисов и Местан и след тази среща поне част от проблема, свързан с предстоящите евроизбори беше решен. И то беше решен без БСП“, добави Румен Петков.
„Не мога да кажа дали ДПС се отдалечава от БСП, но във всички случаи има тежки проблеми във взаимоотношенията, които не се решават, или поне, които ръководството на БСП не е в състояние да направи крачка към решение. Например кадровата политика, и тук не бива да бъде винена ДПС. ДПС като партия има своите интереси, ДПС реализира определена кадрова политика, БСП като мандатоносител не е в състояние да го направи“, категоричен беше Румен Петков.
На въпрос кой в средите на БСП пробутва решението, че ДПС е преяло с власт той отговори: Това го казват членове на ръководството на партията, това го казват членове на Изпълнителното бюро. Това го казват народни представители. Едни го казват публично, други го казват в разговори, едни го казват пред медиите, други го споделят с болка и с тревога. Но какво означава мандатоносителят да се оплаква, че някой преял с власт? Това означава, че мандатоносителят няма волята и няма характера да реализира определена политика.
„Когато си мандатоносител, когато реализираш мандат, когато участваш във формирането на кабинет всъщност ти малко или много изместваш, тушираш въпроса: „Защо си загубил изборите? Досега нямаме оценка защо загубихме изборите 2013 година“, заключи Румен Петков.