Депупат от ГЕРБ: Златанова е в неяснота за парите програма 2014 - 2020

Бившият зам.-министър изрази съмнения, че правителството ще усвои 15-те милиарда евро

Бившият завестник-министър по екологията и бургаски депупат от ГЕРБ - Ивелина Василева изрази съмнения, че правителството ще успее да усвои средствата за оперативни програми за периода 2014 - 2020. Според нея от изказванията на министър Златанова за предварителните мерки и проекти, които ще получат финансиране по програмния период преди официалното одобрение на Оперативните Програми от Европейската комисия, силно напомнят на движение по опорни точки.

"Много въпроси остават без ясен отговор, независимо от възможностите, които са регламентирани и дадени на България – имаме възможност да се  възползваме от 15 млрд. евро през новия програмен период. Силно се съмняваме, обаче, в капацитета на правителството и в компетентността му да използва тези средства  в полза на българските граждани, икономика и общини”. коментира от трибуната на НС Василева. Тя отправи въпрос към министър Зинаида Златанова каква е политиката на управляващите по отношение на предварителното финансиране на проекти.

Бургаският депутат припомни изказвания и обещания на представители от БСП по време на семинара в Боровец, да се поиска разрешение от ЕК „държавата предварително със средства от държавния бюджет да финансира дейности, които иначе ще получат европейско финансиране по европейските програми, а в края на тази година парите да бъдат възстановени от европейските фондове. Реално тези програми ще стартират през април и май.

„От отговора на г-жа Златанова по време на блиц-контрол в парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове стана ясно, че тя е добре запозната с Общия финансов регламент Регламент. Според него не е необходимо държава-членка на ЕС да иска разрешение. Допустимостта на разходите се определя въз основа на националните правила. Проекти могат да бъдат изпълнени преди официалното одобрение на ОП, разходите се правят и възстановяват, без да е необходимо да се пита ЕК за това. Министър Златанова е наясно с това, но може би не е имала шанса да запознае колегите си от БСП с тази информация”, каза още Ивелина Василева.