Освободиха сградата на ФСБ в Луганск

Близо 51 души са напуснали в ранните часове на деня сградата на Федералната служба за сигурност в украинския град Луганск

Това е станало след преговори с властите, съобщава РИА Новости

През последните дни в проруските региони Харков, Донецк и Луганск се провеждат акции на протест с искане за получаване на по-широка автономия на трите региони. Проруските активисти не признават властта на назначените от Киев нови губернатори на районите.
УНИАН припомня, че на 6 април в Луганск сепаратисти окупираха сградата на службата и иззеха намиращите се в нея оръжия. При щурма бяха ранени 9 души.

Междувременно участници на митинг в града се обявиха за създаване на парламент и Луганска република, предаде кореспондент на Накануне.RU.
Демонстрантите се обявяват за формиране на нови органи на властта в региона и избиране на народни депутати. Също така за провеждане на референдум за статута на региона.

Същевременно KM.ru информира, че се сформира правителство на Донецката народна република. Проруските активисти там се обявяват за единствената легитимна власт в района.

Примомняме, че проруски демонстранти щурмуваха вчера институции в Донецк и Луганск. В Донецк те превзеха областната администрация, а в Луганск атакуваха сградата на Службата за сигурност на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Щурмът в Донецк е станал след митинг в града в подкрепа на арестуваните миналата седмица членове на бившите спецчасти "Беркут", които са обвинени в убийство на демонстранти по време на протестите в Киев. Протестиращите в Донецк, родния град на отстранения президент Виктор Янукович, маршируваха из града с лозунги "Русия". Участниците скандирали проруски лозунги: "Донецк е руски град!", "Дайте ни референдум" (за присъединяване към Русия) и развявали руски знамена и флагове на проруски обществени организации, в това число и на забранената "Донецка република". Около 1500 демонстранти, някои от които със спортно телосложение и маски на лицата, обградиха сградата на областната администрация, след което нахлуха в нея и премахнаха украинския флаг, като го замениха с руски. Преди това активистите пробиха милиционерския кордон около сградата и навлязоха в нея. По-рано през деня на митинг на градския площад "Ленин" демонстрантите развяваха руски знамена и жълто-черни ленти от ордена "Свети Георги". В късния следобед на неделя около 500 милиционери се подготвяха да използват водни оръдия, за да си върнат контрола над сградата.

Украински милиционери блокираха проруските демонстранти, които завзеха сградата на областната администрация, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на тв канал "1+1". Активистите, окупирали сградата, са решили да запазят контрола си върху нея поне едно денонощие. По думите им те ще съставят "народен областен съвет", който ще бъде избран на събрание или конгрес с участието на представители на всички градове в Донецката област. В двуетажната сграда на областната управа пребивават около 200 човека, а около нея има 600-700 души, които се готвят да направят палатков лагер. Проруските активисти твърдят, че към сградата се придвижват въоръжени милиционерски части.

Подобни щурмове имаше и в град Луганск. Проруски демонстранти нахлуха и завзеха сградата на Службата за сигурност на Украйна. Те чупиха врати и хвърляха димки с искане да бъде освободен лидерът на т.нар. Луганска гвардия Александър Харитонов. Според очевидци при щурма на сградата са пострадали и демонстранти, и служители от органите на реда. По-рано в Луганск се състоя автопробег в подкрепа на референдум за федерализирането на Украйна. На митинг при паметника на Тарас Шевченко активистите призоваха за оставка на правителството в Киев и признаването на руския за втори официален език.

Украинската служба за сигурност пък съобщи, че са арестувани 15 души по подозрение в заговор за преврат в Луганска област. Атаката била планирана за 10 април. Иззети са 300 автомата, противотанков гранатомет с голям брой муниции, пет пистолета и запалителни бомби. Групата възнамерявала да всее паника сред местното население, след което да завземе властта със сила.

Украински журналист, активист от националистическата партия "Свобода", пък бе открит мъртъв със следи от изтезания ден след като беше отвлечен. Според комюнике на партията тялото на Васил Сергиенко е намерено в събота край с. Виграив в Централна Украйна. По трупа личали следи от изтезания и рани от нож, а черепът бил разбит, посочва "Свобода" и уточнява, че журналистът е бил отвлечен в петък вечерта от трима неизвестни.