МВФ: Напрежението в Украйна ще се отрази на икономиката на България

Световната финансова институция намали прогнозата си за ръст на БВП на развиващите се европейски страни

Заради кризата в Украйна Международният валутен фонд намали прогнозите си за световната икономика, предаде „Фокус”, цитирайки АФП.

Подновеното „геополитическо напрежение” в Украйна и липсата на доверие в някои развиващи се икономики са факторите, които стоят в основата на коригираната оценка на МВФ. Финансовата институция излезе с официален доклад за 2014 г., според който, след растежа от 3% за 2013 г., брутният вътрешен продукт на глобалната икономика ще нарасне с 3,6% през тази и с 3,9% през следващата година. Това е намаление от 0,1 пункт от прогнозите, които Фондът направи през януари.

Според институцията икономическото възстановяване в развиващите се европейски икономики ще продължи и през настоящата година. Увеличаването на напрежението в Украйна обаче може да има съществени негативни последици за региона.

Развиващите се държави в Европа са България, Полша, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Хърватия. Прогнозите на МВФ са за ръст на БВП от 2,4% през 2014 г. и от 2,9% през 2015 г.

Стопанският растеж на региона за 2013 г. беше с 2,8 пункта, а през януари Международният валутен фонд прогнозира скок от 2,75%, или с 0,35% повече от сегашното си предвиждане, за 2014 г.