Най-големият враг на жените на работа са техните шефки

Парите

02-04-2014, 14:01

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Още по Темата:

Работата преди всичко! (ГАЛЕРИЯ)

Компютърът - опасен за очите, ръцете и гръбнака

Прегарянето на работното място като социален вирус

За любовта на работното място

10 признака, че вашият шеф е некадърен!

Малък урок за бъдещето

Тест от Кеймбридж разкрива що за работници сме (СНИМКИ)

Интимният живот се отразява на кариерата

Как да растем в кариерата, без да се превърнем в "работен кон"

Забравете това, за да бъдете успешни

10 стъпки към успешната кариера

Зодии и кариера

Топ 10 на най-големите клишета в обявите за работа

Как да се справим с гадните шефове?

10 професии, които вече не съществуват

Тест от Кеймбридж замества мотивационно писмо пред работодател

Къде предлагат най-добрата работа в света?

Как се става богат?

5 признака, че сте твърде квалифицирани за работата си

Тормозът на работното място е в много по-големи мащаби от смятаното, показа мащабно изследване във Великобритания

Повече от половината от жените във Великобритания са обект на тормоз на работното си място – най-често от представител на същия пол. Това показват резултатите от мащабно изследване, публикувано днес, цитирано от „Дейли мейл”.

В рамките на проучването са интервюирани близо 23 000 жени и над 2 000 мъже, което го прави най-голямото по рода си на Острова.

Резултатите показват, че най-големия си враг на работа жените срещат в лицето на... други жени. Поне в много по-голяма степен, отколкото от колегите си мъже. Причината „жертвите” откриват в естествената конкуренция при нежния пол – повечето дами смятат, че старшите им колежки се чувстват застрашени от техните способности и ги нападат.

"Жените често биват тормозени от своите колежки и шефки", споделят авторите на изследването.

Една на четири дами, всички на възраст между 28 и 40 години, твърдят, че шефът им подкопава тяхното развитие, като ги претоварва с работа и ги критикува постоянно. Една от осем пък се оплаква от сексуален тормоз, дефиниран като „недоброжелателни коментари от сексуално естество”. Това включва нежелан физически контакт или похотливи погледи, обидни плакати и имейли, както и открити предложения за секс.

Тормозът на работа, независимо дали от жени или мъже, е много по-често срещано явление в работните среди, отколкото се смята – от най-леките до най-тежките си форми. "Това винаги ще се случва – но е необходим ефективен и открит начин за справяне с него”, споделя една от участничките в изследването, пожелала да остане анонимна.

Тя разказва за собствения си горчив опит, споделяйки, че той я е направил несигурна във всяко следващо работно място.

Проучването очертава друга интересна тенденция, засягаща връзката между личния живот и работата. Оказва се, че в своята професионална кариера жените са много повече подкрепяни от партньорите си в живота, отколкото от своите мениджъри.

По-възрастните дами, които вече са изградили семейния си живот, като цяло не срещат проблеми да го съчетават с работния си. По-младите обаче са повлияни от разпространеното схващане, че балансът между двете е мит и споделят, че едва ли биха могли да се справят с тази задача, когато им се наложи. Песимизмът в тази посока обхваща около три от всеки четири жени, които заявяват, че са "нервни за начина, по който появата на деца би се отразила на тяхната кариера".

За сравнение, едва една трета от анкетираните мъже изпитват подобно притеснение.

Новото изследване е поръчано от организацията за подкрепа на жените Opportunity Now и счетоводната компания PwC. То идва на фона на последните публикувани официални статистки, които показват друг проблем, половата дискриминация при заплащането, като отминаващ. Оказва се, че огромната разлика във възнагражденията на мъжете и жените (в полза на представителите от силния пол), отчетена през 1997 г., вече се е стопила и в момента дамите под 40-годишна възраст получават колкото колегите си от противоположния пол.