10 стъпки към успешната кариера

Животът

06-09-2013, 13:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Смело напред и нагоре!

Джилиън Руанд, вицепрезидент на американското списание Lucky е автор на тези 10 съвета в помощ на израстването в кариерата - част от тях се базират и на професионалния й опит.

Ето какви препоръки споделя тя:

№1. Учете се от лошия ръководител

Рано или късно ще ви се наложи да работите с лош ръководител. Наблюдавайте го и го изучавайте внимателно, за да не повтаряте грешките му, когато самите вие станете топ мениджъри.

№ 2. Работете много

В началото на моята кариера много се разстройвах от факта, че съучениците ми, избрали кариера в банковия сектор, работят много по-малко от мен, а получават повече. Аз наистина работех от ранни зори до късно вечер. Едва по-късно си дадох сметка, че съм благодарна на тази привидна несправедливост. Тя ме направи по-целеустремена.

№ 3. Бъдете скромни

Каквато и неприятна задача да се наложи да изпълните, направете го с усмивка. Естествено, компромисите си имат граници и никой не може и не бива да ви заставя да вършите глупости или пък да търпите унижения. Но, ако прекият ви ръководител ви помоли да му донесете чаша кафе, направете го. Не е кой знае каква жертва, но рано или късно ще ви се отплати.

№ 4. Не всичко, до което се докосвате, ще се превръща в злато

Макар и да е постигнала завидна кариера Руанд няма скрупули да признае открито, че е претърпявала и провали. Понякога е по-лесно да се учим от това, което се срива или излиза извън контрол, убедена е тя. Важното е след това грешките да бъдат анализирани и да се извадят съответните поуки.

№ 5. Винаги можете да растете

Броят или мащабът на провалите не убива шансовете ви за успех в кариерата. Чувала съм от много хора, повечето жени, че именно несполуките са им помогнали да постигнат успех, отбелязва Руанд.

№ 6. За дискриминация по възрастов признак

Когато започнете да се изчаквате в йерархията, ще ви се наложи да ръководите хора, които са по-възрастни от вас. Ако се отнасяте с уважение към тях, никога няма да имате проблеми. Ако ги гледате с пренебрежение ви очакват беди!

№ 7. Не привиквайте към комфорта

Макар винаги да е била гражданин на света, както сама се определя, Руанд трудно се е адаптирала към преместването си в САЩ в името на кариерата. За хората с по-консервативни нагласи подобни промени биха били равносилни на катастрофа. Затова е изключително важно да не превръща комфортния живот в приоритет, смята Руанд.

№ 8. Не плюйте в кладенеца

Докато работела в Yves Saint Laurent, компанията била купена от бившия й работодател - L’Oréal. Запазих работата си само, защото се разделих с L’Oréal преди това с безкрайно уважение и взаимни симпатии. Никога не плюйте в кладенец, от който може да се наложи да пиете вода, казва Руанд.

№ 9. Не се страхувайте да говорите открито за проблеми

Когато предложили на Руанд работа в маркетинговия отдел на US Lancôme, тя отказала три пъти, преди накрая да приеме. По това време имала двегодишно дете и била бременна с второ. Опасявала се, че ако приеме офертата, няма да има достатъчно време за семейните си задължения. Споделила открито притесненията си и получила удобен, плаващ работен график.

№ 10. Никога не вземайте важни решения еднолично

Когато трябва да се вземе важно решение, никога не го правете еднолично. Посъветвайте се преди това с ваши приятели, членове на семейството или някой друг от близкото ви обкръжение, на когото имате силно доверие. Моят мъж не е само най-любимият ми човек, но и над-добрият ми съюзник, казва в заключение Руанд./ manager.bg