Росен Плевнелиев се сраща с Ромпой и Шулц днес

Очаква се държавният глава да засвидетелства подкрепата на България за ускорено подписване на споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова

Украинската криза ще е една от основните теми в предстоящите по-късно днес в Брюксел разговори на президента Росен Плевнелиев с председателите на Европейския съвет и Европейския парламент Херман ван Ромпой и Мартин Шулц.

Очаква се държавният глава да засвидетелства и подкрепата на България за ускорено подписване на споразуменията за асоцииране на Грузия и Молдова. Плевнелиев ще обсъди с Ромпой и Шулц и предстоящите европейски избори, както и обстановката в Югоизточна Европа и европейските перспективи на страните от Западните Балкани.

Плевнелиев днес ще разговаря и с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан, като акцентът се очаква да бъде поставен върху усвояването на парите от еврофондовете за периода до 2020-а година.

Визитата на държавния глава е по повод започващата утре среща на върха „Европейски съюз - Африка”, за която в Брюксел се очаква да пристигнат над 60 държавни и правителствени ръководители на различни африкански държави. Програмата на Росен Плевнелиев предвижда и двустранни срещи с някои от тях, а изказването му пред форума ще бъде в рамките на сесията, посветена на просперитета.