Плевнелиев: Категорично няма да променя указа си за ЦИК

„Категорично няма да променя указа си”, заяви вчера в ефира на БНТ президентът Росен Плевнелиев. Поводът за изказването му бе разразилият се скандал относно разпределението на местата в ЦИК.

До напрежението между управляващото мнозинство и държавния глава се стигна след като той издаде указ, с който назначи членовете на ЦИК, докато в парламента още течяха дебатите за новия състав на комисията. Неговото разпределение, което даде един представител повече на ГЕРБ и един по-малко на ДПС, не се хареса на партиите подкрепящи кабинета и те лишиха опозицията от зам.-председателски пост в електоралния орган. Така в състава й влязоха не 19, а 18 членове, стигна се до разрез с квотния принцип.

Оказа се, че ГЕРБ ще има 6-ма членове в ЦИК, БСП - 5-ма, а по един - ДПС, "Атака", НДСВ и Синята коалиция. Скандалът се разрази заради квотата на ДПС, която трябваше да има двама, а не само един член в комисията.

"Хората не очакват да ги управляват хора с 1% - даже с 4 не очакват да ръководят държавата. И на следващите избори това безпощадно ще им бъде напомнено. Да вземат и 6-те места, ако искат”, заяви Борисов.