Повече от половината лекарства поскъпват ударно след вторник

Забраната за скок в цените на лекарствата изтича - чака ни шоков скок

Повече от половината от лекарствата, които се покриват от Здравната каса, ще поскъпнат , предупреждават от Асоциацията на собствениците на аптеки. В отделни случай цената на медикамента ще се оскъпи за пациентите с 50 на сто.

Причината е в нови текстове, заложени в договорите, които касата подписва с фармацевтите. По силата на тези текстове част от отстъпките, които се правят за пациентите, вече ще бъдат прибирани от касата. Рефлексът от поскъпването на лекарствата по каса ще доведе и до увеличение на цените на лекарствата, които са на свободна продажба, каза Тошко Йотов, председател на фармацевтичната колегия в Бургас.

Има шанс обаче да бъде удължен срокът на Наредбата за замразяване на стойностите им.  "Наблюдава се една тенденция, цената на лекарствата с рецепта падна рязко надолу, а на тези без - скочи в пъти нагоре. През последните шест месеца мога да дам много примери за голям спад в цените на лекарствата с рецепта, но не искам да посочвам търговски марки", коментира той. Междувременно на пазара има фирми, които изключително много свалят цените на лекарствата с рецепта, с почти 2/3 надолу. "За сметка на това лекарствата без рецепта са много по-скъпи от необходимото. Може би до 200% са се качили цените им за последната година", твърди Йотов.

На 1 април 2013 година правителството замрази цените на лекарствата за свободна продажба чрез промени в наредбата. Очаква се ефектът след изтичане на едногодишния срок да доведе до шоково увеличение на цените, за да се компенсират загубите.