Почти 200% скок в цените на лекарсва без рецепта за година

България с най-евтини лекарства, ама само от списъка

Регерална регулация на лекарствените продукти е необходима за да се спрат контрастите в цените на лекарствата у нас, както и безспирният износ на медикаменти, които оголват пазара в страната. Това е мнението на председателя на фармацевтичната колегия в Бургас - Тошко Йотов.

Става дума за две групи медикаменти и тяхното ценообразуване  –  за медикаменти по лекарско предприсание, или с рецепта и такива без. "По-скоро се наблюдава една тенденция –  цената на лекарствата с рецепта пада рязко надолу, а на тези без – скача в пъти нагоре. През последните шест месеца мога да дам много примери за голям спад в цените на лекарствата с рецепта, но не искам да посочвам търговски марки", коментира той. 

Междувременно на пазара има фирми, които изключително много свалят цените на лекарствата с рецепта, тя пада с почти 2/3 надолу. "Но за сметка на това лекарствата без рецепта са много по-скъпи от необходимото", твърди Тошко Йотов.

Той уточни, че има наредба, която замрази повишаването на тези цени. Тя  обаче изтича през месец април. Ако до тогава Министерството на здравеопазването не удължи срока й, то бургазлии могат да очакат нови увеличения на лекарствата без рецепта.

Може би 100 или 200% са се качили цените им за последната година, допълва още шефът на фармацевтичния съюз в града.