Отбелязваме Благовещение утре

Животът

24-03-2014, 18:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Денят на благата вест е!

На този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя

Православната църква отбелязва на 25 март Благовещение. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Исус Христос. За него се разказва в Евангелието на Лука. Благовещение е част от Великдeнския празничен цикъл и винаги се празнува на 25 март.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено". Традиция е на трапезата да има и риба. Българите наричат празника още "Благовец" или "половин Великден". Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си. Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. Вярвайки, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка. Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила. Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба. На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Има и различни суеверия. На този ден се става рано, за да е богата годината. Всеки трябва да излиза от вкъщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък пък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае каква ще е половинката му.

Празникът ще бъде отбелязан с литургии и курбани във всички епархии в страната. В 9 часа в Пловдивската духовна семинария ще се проведе тържествен ритуал по предаване на знамето от завършващия випуск. Традицията датира от трийсетте години на 20 в. Състои се на Благовещение, защото в миналото на този ден са завършвали семинаристите.

Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.