Денят на благата вест е!

Животът

25-03-2013, 06:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Именници са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел

Православната църква отбелязва Благовещение. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Исус Христос. Благовещение е част от Великдeнския празничен цикъл и винаги се празнува на 25 март.

Във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи празнична Света Литургия. Новият патриарх на България Неофит ще оглави литургията в древния столичен храм "Св. София - Премъдрост Божия". Пловдивският митрополит Николай пък ще води службата в храм "Светото Благовещение" в Асеновград.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено". Традиция е на трапезата да има и риба.

Според поверието на този ден излизат самодивите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила.

Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.