ГЕРБ тръгна нагоре!

Популярността на управляващите е на „кота нула"

Политолози от института "Иван Хаджийски" отчетоха увеличаване на подкрепата за ГЕРБ. По техни данни, популярността на управляващите е на „кота нула".


По думите на Димитър Ганев данните сочат, че за трети пореден месец левицата върви с тенденция „надолу", а ГЕРБ върви нагоре.

Протестите мобилизираха електората на БСП до момента, в който външният натиск се отслаби, виждаме една демобилизация на червения електорат. Вероятността БСП да остане втора на евровота вече изглежда почти сигурна, а това пък ще ни доведе до една много силна война на интерпретация след евроизборите, коментира той.


Според политолога Първан Симеонов, март е бил месец на политическата безтегловност, която след евроизборите се очаква да стане още по голяма.


Точно, когато изглежда най-спокойно откъм улични протести, правителството, като че ли изглежда най-уязвимо. Протестите на улицата свършиха, те изиграха своята мобилизираща роля за електората на управляващите. Показателите, които говорят за популярност на управлението в страната в момента са в долна точка, която познаваме от лятото, от назначението на Пеевски, сега опасността дебне отвсякъде.

От Института не смятат, че с евроизборите ще се проведе и референдум за изборните правила. Според тях това би повишило активността на електората, а управляващите нямат интерес от това.