КСНС ще обсъди кризата в Украйна

Заседанието ще се проведе в понеделник. Според Плевнелиев допитването в Крим противоречи на украинската конституция

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с кризата в Украйна. Съвещанието ще се състои в понеделник, 24 март, на „Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В понеделник ще бъдат обсъдени потенциалните рискове за България, свързани с развитието на ситуацията в Украйна.  

Решението на държавния глава за срещата в президентството идва, след като днес в Москва бе подписано споразумение за присъединяване на Крим към Руската Федерация. Договорът стана факт след референдума в автономна република, на който близо 97% от гласувалите изразиха такова желание.

Върховният съвет на Крим обяви републиката за независима държава и се обърна към Руската федерация с предложение за приемането й  като субект със статут на република. Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия в качеството на отделен субект на федерацията, припомня Дарик радио.

По време на визитата си във Великобритания президентът Плевнелиев заяви в понеделник, че допитването в Крим противоречи на украинската конституция, като обвини Русия, че потъпква международното право, информира Нова телевизия.