EVN спешно преведе 32 млн. лева на НЕК

Председателят на УС на дружеството Йорг Золфелнер каза, че преведената сума е 32 млн. лв., защото в момента компанията не може да преведе повече пари

След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди заканата на икономическия министър Драгомир Стойнев за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, дойдоха и реакциите на компаниите.

От EVN обявиха, че не се отказват от права относно вземанията си, но предоставят краткосрочна ликвидност в размер на 32 млн. лв. на НЕК. Готови сме за диалог, заяви председателят на УС на дружеството Йорг Золфелнер, цитиран от БТА. Той уточни, че преведената сума е 32 млн. лв., просто защото в момента компанията не може да преведе повече пари.

По думите му НЕК дължи на дружеството 144 милиона лева за присъединяване на възобновяеми енергийни източници и затова от EVN са пристъпили към прихващане на 104 милиона лева, дължими от НЕК. Прихващането на средства е законово признат способ и се прилага широко, коментира шефът на дружеството.

Председателят на дружеството припомни, че методиката на енергийния регулатор е била атакувана във ВАС и впоследствие отменена през ноември 2013 г. Според съдебната практика липсата на други указания от ДКЕВР означава, че действа старата законова уредба, тоест НЕК трябва да компенсира на ЕРП разходите за зелена енергия, гласи позицията на EVN.

Той припомни, че държавата е поела ангажимент да изкупува цялата произведена от ВЕИ енергия и ДКЕВР трябва да разпределя тези разходи справедливо към всички потребители, а снабдителните дружества трябва да заплатят зелената енергия и после да получат тези пари от НЕК. За него това е справедлив механизъм, съобразен с европейското законодателство. Той изтъкна обаче, че от юли 2012 г. EVN е компенсирано само частично за направените от него разходи и така дружеството е принудено да финансира НЕК за наложени му от закона разходи в размер на 248 млн. лв.

Золфелнер заяви, че EVN многократно е представяла пред Комисията тези свои разходи, а самата НЕК е поискала в своето ценово заявление през пролетта на 2013 г. средства за компенсиране на електроснабдителните дружества, което означава, че и НЕК признава тези средства за дължими.

От EVN съобщиха, че от 1 юли 2012 г. досега са написали общо 105 писма, от които 51 до ДКЕВР и до другите държавни институции, за да ги информират за проблема.

Всички спорни въпроси между България и EVN са въпрос на арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон, отбеляза Золфелнер. Министърът на финансите е упълномощен да координира действията в тази връзка, добави той. Золфелнер бе категоричен, че EVN ще обжалва наложеното наказателно постановление от ДКЕВР от 1 млн. лв.

Золфелнер заяви също, че в обявеното предложение за нови цени на енергията от 1 юли 2014 г. дружеството е калкулирало непризнатите си досега разходи за зелена енергия.

Становището на НЕК вижте ТУК.