Разкритие: EVN получила фактура от 67 млн. лв, но не дала нито стотинка

Управляващите с ултиматум към ЕРП-тата да върнат 318 млн на НЕК

Електроразпределителните дружества имат срок до вторник да върнат на НЕК 318 млн. лева или ще бъде започната процедура по отнемане на лиценза и ще бъде сезирана прокуратурата.

Това коментира енергийният министър Драгомир Стойнев по време на семинар на властта в Боровец.

Управляващите обясниха, че са притеснени от своеволията на електроразпределителните дружества, защото те не спазвали ангажиментите си по договорите, предаде Дарик.

„Става въпрос за една методика за компенсиране изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която е действала по време на управлението на ГЕРБ - 2012-2013 г. Тази методика пада според решение на 5-членен състав от Върховния административен съд, но не защото има проблеми с методиката, а чисто процесуално - не са спазени процеси. На база на това решение на ВАС ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат фактурите на НЕК", обясни Стойнев.

Министърът даде и ориентировъчни примери:

„Примерно за януари EVN е получила фактура от 67 млн. лв., но не е дала нито една стотинка. Други ЕРП-та, ако получават фактура за 67 млн. за изплащане към НЕК, те съответно разплащат 42 млн. На мой въпрос - тъй като вече направих среща с тях, защо правят така, те отговориха, че си компенсират разходите. Само че никъде ВАС не е казал, че трябва да компенсират разходите си, като си прихващат от плащанията към НЕК", каза още Стойнев.

По думите му това води до дисбаланс в системата.

„И е малко странно как трите дружества така добре са се организирали и изведнъж спират да плащат към НЕК. Това ме навява на мисълта, че те по някакъв начин искат да дестабилизират системата. А енергийната система е част от националната сигурност", уточни министърът.