Бизнес с бившия СССР иска Стойнев, износът ни за Германия рекорден

Младите да учат и работят, предлага икономическият министър

За миналата година имаме рекорден износ, ръстът е 8%, каза министърът на енергетиката и икономиката Драгомир Стойнев. В Пловдив той е на среща с бизнеса.

За първи път България има положително търговско салдо за 500 милиона евро спрямо Германия.  Т.е това, което изнасяме за чуждата страна, е повече от това, което внасяме, заяви министърът.

Според Стойнев усилията трябва да се насочат към правене на бизнес с китайски държави, с такива от Северна Африка и бившите републики от Съветския съюз.

"Данъците няма да се увеличат", обеща министърът. По негова информация миналата година в икономиката са наляти близо 2 милиарда и половина лева.

"Растежът от 1.6% за четвъртото тримесечие трябва да го надграждаме. Който не спазва закона, ще си понесе заслуженото", заяви министърът пред бизнесмените. Един от основните приоритети в работата му била борбата със сивата икономика.

По мнението на Стойнев работодателите са изправени пред липса на квалифицирани кадри. Започната е реформа - въвеждане на дуалното обучение – да се учи и работи. В тази връзка стартират пилотни и експериментални проекти. Първият такъв ще бъде в Софийска област. Между три минни компании има земеделско училище, то ще се трансформира в "люпилня за кадри" в минната индустрия, каза министърът.

Близо 20 млн. лева бюджетни средства са предвидени за иновации, стана ясно още на дискусията.

Срещата се провежда в Международен панаир Пловдив. Георги Гергов посрещна министъра. Присъстват и депутати от "Коалиция за България".

Какво поиска бизнесът от министъра вижте ТУК.