Украински олигарх е арестуван във Виена

Дмитро Фирташ държи 45% от съвместно предприятие с „Газпром" - „РосУкрЕнерго"

Украинският олигарх Дмитро Фирташ е бил арестуван във Виена по искане на ФБР, съобщи австрийската криминална полиция, цитирана от ИТАР-ТАСС. 48-годишният милиардер е заподозрян в участие в създаването на организирана престъпна група.

По думите на представител на полицията заподозреният е бил задържан по искане на американската служба, която води разследване срещу него от 2006 г. „Задържането не е свързано със събитията в Украйна", защото съдопроиздството, свързано с Фирташ, се води от много години, каза говорителят на австрийската полиция.

Фирташ, който държи 45% от съвместно предприятие с „Газпром" - „РосУкрЕнерго", по данни на украински медии заема четвърто място в класацията на най-богатите хора в Украйна със състояние от над 3 млрд. долара. Фирташ е получил значителна част от своите доходи от износа на руски газ за Украйна и страните от Централна Европа.

По данни на медии още през 2010 г. американските власти са подозирали, че Фирташ е свързан със Семьон Могилевич, който е един от 10-те най-издирвани бегълци от ФБР. Юлия Тимошенко, по онова време премиер на Украйна, също потвърждава връзката на „РосУкрЕнерго" с престъпния свят, посочва ИТАР-ТАСС.

Украинският милиардер, близък до бившия президент на Украйна, се дистанцира от Виктор Янукович в началото на протестното движение в Киев през декември 2013 г., посочва АФП. Телевизия „Интер", която той държи, реши да даде думата на демонстрантите от Майдана.

Украинските олигарси, близки до Янукович, станаха мишена на санкции по решение на ЕС. Замразени бяха авоарите на Янукович, експремиера Микола Азаров и на 16 бивши министри, бизнесмени и служители на украинските сили на реда.