Украйна и ЕС подписват политическо споразумение на 20-21 март

Съгласни сме това да стане още на следващата среща на Европейския съюз, заяви германският канцлер Ангела Меркел

В рамките на следващата седмица ще може да бъде подписано политическото споразумение между Европейския съюз и Украйна. Това заяви днес кацлерът на Германия Ангела Меркел, пише bTV.

Тя участва в пресконференция заедно с полския си колега Доналд Туск, която се проведе във Варшава. "Съгласни сме да подпишем политическата част от споразумението за асоцииране с Украйна възможно най-скоро", заяви Меркел, като уточни, че най-вероятната дата за това е следващата среща на ЕС, която е насрочена за 20-21 март.

Договорът за асоцииране на Украйна към 28-членния съюз е от две части и включва политическо и търговско споразумение. Именно пренебрегването му от страна на президента Виктор Янукович стана първопричина за кризата в Украйна, добила свръхмащаби през последните месеци.

Съобщението на немския канцлер е сигнал към новата украинска власт за ускоряване на официалните отношения с Европейския съюз. Но и сигнал, че Западът го счита за легитимно.

Което не може да се каже за отношението към плановете на Кримското правителство да стане част от Руската федерация, които Ангела Меркел открито и директно определя като незаконни.

От навлизането на руските военни сили в Крим на 28 февруари досега канцлерът на най-силната икономика в Европа е водила най-малко пет телефонни разговора с президента на Русия Владимир Путин, каза днес нейният говорител, цитиран от „Ню Йорк Таймс”.

По думите му в рамките на десет дни думите на Меркел към Путин са преминали от предупреждение да избягва "всяка стъпка, която би допринесла за ескалация” на кризата до пряко заявление, че плановете на Крим за референдум по присъединяване към Русия са "незаконни”.

"Г-жа Меркел, 59-годишна, дъщеря на протестантски  пастор, е израснала в Източна Германия в система, в която г-н Путин, на 61 години, някога е имал пръст като КГБ агент, разположен в Дрезден. Тя владее руски и буквално говори неговия език, и може би разбира неговото виждане на света по-добре от всеки друг европейски лидер, докоснат от украинската криза”, коментира изданието.

Според нейния говорител е много труден разговорът между двама лидери, които на пръв поглед сякаш не могат да бъдат по-различни, но са свързани в своята обща история; които не се страхуват да изразят несъгласието си с другата страна, но и често я вземат под внимание.