Менцел: Титлата „Доктор хонорис кауза” ме прави горд

Режисьорът е направил всичките си творби, без една, по поръчка

Титлата „Доктор хонорис кауза” ме прави горд, но не ме възгордява. Това каза за „Фокус“ Иржи Менцел, чешки режисьор, сценарист и актьор, лауреат на „Златна мечка” за филма „Чучулиги на конец”, спечелил през дългата си кариера и „Оскар” за чуждестранен филм – „Строго охранявани влакове”.

В България творецът е дошъл преди години по покана на актьора Рашко Младенов, направил е тук 6 различни постановки, запознал се е с актьора Иван Бърнев, който по-късно е поканил за филм в Прага. Що се отнася до богатата филмография, включваща 29 заглавия, 22 сценария и 70 роли само в периода 1962-2012 година, Менцел каза, че е направил всичките си филми по поръчка – с изключение на един „Чучулиги на конец” – от 1969 г., за който се е наложило да убеждава най-напред автора на разказа, писателя Бохумил Храбал, че трябва да го направят, а после киностудията в Прага.

Заради безмилостно показания комунистически режим „Чучулиги на конец” е свален от разпространение на голям екран до 1990 г., a на Менцел е наложена и забрана да прави кино до 1974 г. 20 години след създаването си филмът печели „Златна мечка” в Берлин. Сюжетът е за живота на заточени в трудов лагер мъже и жени, които се борят с всички сили да запазят човешкото си в себе си, а всеки ден черна катафалка отнася по един от тях, който повече не се връща.