Димитър Луджев за "червените куфарчета": Става дума за огромни суми

Политика

09-03-2014, 16:31

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цвятко Цветков: Не са раздавани червени куфарчета, а възможности

Луджев проговори за два доклада

Димитър Луджев – бивш вицепремиер, министър на отбраната, автор на доклад през 1991 г. на изнесените от България капитали, обясни днес в ефира на Нова ТВ имат ли връзка "червените куфарчета" със събитията днес.

„Става дума за около 2 млрд. долара в активи в задгранични дружества и проекти от различен тип, включително и финансови. Става дума за 1 милиард задгранични депозити на външно-търговска банка. Става дума за огромни суми и гигантски проекти”, отговори на въпроса той.

Луджев проговори за два доклада. Единият за задграничните търговски дружества като основна форма на трансфериране на капитал от България в чужбина. Вторият е бил за Държавна сигурност със специална част, засягаща използването на частни капитали от партийни държавни органи за лични цели и така наречената „скрита транзитна търговия” за търговия със специална продукция, наркотици, злато и други

„Една част от тези пари са върнати в българската икономика и то по легален начин”, контрира Ген. Атанас Атанасов – бивш шеф на Националната служба „Сигурност”.

На въпрос „Късно ли е за истината?”, ген. Атанасов отвърна: „Никога не е късно, въпросът е, че трябва да има политическа воля. Само че тези, които обясняват, че ще прокаат операция „Чисти ръце”, го правят по политически причини и няма да свършат никаква работа".