Кои са героите в политическия трилър "Знакът на българина"?

Изцяло млади екипи работят по сериала, койтио ще се завърти на българските екрани от 10 март

На пищна церемония снощи (6 март 2014 г.) в Националния исторически музей в София беше официално представена новата хитова българска телевизионна продукция – "Знакът на българина: Кървавият код”. Церемонията водеше самият автор на мащабния проект – Димитър Недков, по чиито книги са снимани сериите, а на бляскавото събитие, освен десетките гости от българския елит, присъства и почти целия екип, работил по филма.

"Знакът на българина" е 6-годишен проект, който самият Недков нарича „авантюра”. Виновник за екранизацията на историята, разказана в интригуващите му романи, е негово величество Читателят, който е попил с интерес трите едноименни книги и изданието „Заплахата Дан Браун”. Тогава от издателство „Стандарт” са споделили с автора, че фабулата е толкова интригуваща и добре разгърната, че докато чете, човек има чувството, че гледа филм. И някак естествено се е появила идеята: „Защо не направиш сериал по книгите?”

Първите 6 серии вече са готови и първата ще се излъчи още този понеделник (10 март), от 23:00 часа по телевизия ТВ7. Те ще са също толкова завладяващи, колкото и романите на Димитър Недков, обещават създателите. Специално за премиерата пък е издадено луксозно издание „Знакът на българина” с твърди корици и снимки от сериала.

"Посвещавам „Знакът на българина” на бъдещите поколения на тази страна”, заяви Недков и сподели, че по телевизионната продукция са работили почти само млади екипи. Участие са взели много хора на възраст под 30 години. „Половината от тях се върнаха от Терминал 2”, допълни той.

Стремежът към ангажирането на млади хора в разработването на един толкова мащабен проект е виден на пръв поглед – като се започне от актьорския състав и 24-годишния композитор на сериала и се стигне до талантливия октет, който акомпанираше на презентацията в рамките на снощното събитие.

Целта на авторите на проекта е на българския зрител да се представят нови лица от малкия екран. В състава на актьорите могат да се видят опитни и утвърдени имена като Николай Урумов, но и много млади артисти. Главните роли са поверени още на Анна-Мария Гюзелева, Момчил Карамитев, Симеон Лютаков, Ирмена Чичикова, Мариус Донкин и Стоян Алексиев.

Междувременно в. „Стандарт” публикува малко повече информация за самите персонажи. Ето кого ще видите в сериала:

БИБЛИОТЕКАРКАТА

София Ангелова

Тя има устни, които могат да разкажат вълшебна приказка без думи. И прекалено дълбоки очи. От онези, до които не те е страх да се събудиш. Изискана и загадъчна - с минало, забулено в тайни. Забогатява в Америка като елитна компаньонка. Връща се и купува Националната библиотека. Ловко използвайки чара и сексапила си, тя умело манипулира политическия, икономическия и духовния елит. Зад маската на пресметлива изкусителка обаче се крие чувствителна жена, която търси чистата любов.

АМЕРИКАНЕЦА

Франк Дейвис

Той е единак - своенравен, непредвидим, циничен. Но когато има кауза, се бори за нея до край. Специален агент на ЦРУ по религиозен тероризъм, загубил семейството си в атентата на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Обучен за работа на Балканите, оставил зад гърба си успешна мисия в България. Владее отлично български език, познава в детайли историята, културата и традициите на народа ни. Изпратен е повторно в София, за да открие Знака на българина. Америка го иска, за да установи глобален контрол над света.

ФИЛОСОФА

Демир Селимов

Той винаги мисли поне три хода напред. Най-влиятелният български политик. Пазител на етническия мир. Единственият държавник, който следва максимата: Мисли глобално, действай локално. Преследван по време на бившия тоталитарен режим. Суфист. Иска Знака на българина, защото вярва, че той ще тласне човечеството към духовен стадий на развитие.

ЕЗОТЕРИКА

Калин Хаджийски

Той е пълна загадка. Разполага с пари и лостове за влияние. За него всички врати са отворени. Но никой не знае нищо за живота му. За едни е богат по наследство историк, за други - касов писател. На младини е посветен в мистериите на езотеричен Орден, пазещ тайната за Знака на българина. За да не може никой да злоупотреби със силата на Знака, Езотерика е натоварен с мисия - да съхранява пергамента на богомилите, който води към символа. Участва в международна програма за разкриване на древното познание като инструмент за спасяването на света от самоунищожение.

КОТКАТА

Алиса Антонова

Тя е хитра и комбинативна. Царица на интригата. Българска евродепутатка, за която политиката е бизнес за лична облага. Подставено лице на международната сцена. Преследва връзки с влиятелни мъже, няма скрупули да превръща леглото си в офис.

ПРОФЕСОРКАТА

Джулия Корбета

Тя е дръзка, пиперливият й език не прощава никому. Специалист по религиозна семиотика, най-авторитетният в света изследовател на тайните общества. Наследничка на влиятелен богомилски род, заселил се през Средновековието на Апенините. Вярва, че Бог прощава грях, който ражда любов. И се бори за равноправната роля на жената в Римокатолическата църква.

КАРДИНАЛА

Доменико Строци

Той знае всички тайни на Рим. Защото е пазител на архива на Ватикана. Най-влиятелният кардинал. Отговаря за наблюдението над тайните общества. Реформатор по убеждения, останал самотен в делата си след смъртта на папа Йоан Павел II, противник на консерватизма на наследилия го папа. Вярва в силата на Знака на българина и помага за събирането на спасителния символ.

ГЕНЕРАЛА

Асен Георгиев

Той колекционира картини и тайни. Има папки за всеки. Шеф на българските тайни служби. Радетел за отстояването на националните интереси на България, настояващ за равноправно партньорство със съюзните разузнавателни централи на Великите сили.

БАНКЕРКАТА

Бояна Апостолова

Тя е преуспяла бизнес дама и самотна жена. Най-богатата българка. В сейфа си пази огромно състояние и хилядите парченца от една разрушителна любов. Произхожда от бившата комунистическа номенклатура. Има амбиция да се включи в изграждането на глобален инфраструктурен проект с огромно международно политическо значение.

ВЕСТОНОСЕЦА

Том Ланкастър

Той има достъп до ръкописите на всички държави. Защото е най-влиятелният човек в света на тайните общества. Вестоносец на Върховния съвет на Ордена, който пази легендата за Знака на българина. Отговорната му длъжност го задължава да живее самотно, за да не попада в капаните на съблазните и личните интриги.

ВЪРХОВНИЯ КОМАНДИР

Сам Удуърд

Той може да прекъсне всяка среща на американския президент. Защото е най-високопоставеният масон в света. Върховен командир на Ордена. Налага политика за запазване на хармонията в човешките взаимоотношения. Посветен в тайната на Знака на българина.

ОЛИГАРХА

Фьодор Ежов

Той вярва, че светът се управлява с две оръжия - петрол и вяра. Най-богатият руски олигарх, собственик на най-голямата в света петролна компания. Натоварен е от президента на Русия да прокара руските енергийни интереси на Балканите. Привърженик е на реда в тоталитарните режими.

ХАКЕРКАТА

Дария

Тя мечтае за един по-добър свят. Гордее се с историята и културата на своя народ. Студентка по компютърни технологии, специализира дигитализация на световното културно-историческо наследство. Привлечена за участие в секретен проект по създаването на суперсайт за популяризиране на българското културно-историческо наследство пред света.

ХАКЕРА

Омар

Той произхожда от средите на духовната аристокрация в Близкия изток. Арабски студент в България по компютърни технологии. Страстен изследовател на историята на европейската цивилизация. Попада в секретния проект за създаването на суперсайт за популяризиране на българското културно-историческо наследство пред света.

Очаквайте още любопитни подробности около филма и легендата за Знака на българина.