Бургас готов при ядрена авария в Украйна

Разстоянието от Севастопол до морския град е под 1000 км

Бургас e готов при ядрена авария в Украйна. Макар разстоянието между града ни и Севастопол да е под 1000 км. още няма спешни директиви за извънредни действия при криза, но засилваме мерките за сигурност по морската граница, гласи подзаглавието на материала.

Институциите в Бургас, които отговарят за замерването на радиационния фон в града и областта са в пълна готовност и евентуална ядрена авария в някоя от четирите АЕЦ в Украйна не би могла да ги изненада, показа репортерска проверка на „Черноморски фар”.

Едва 1000 километра е разстоянието по права линия през акваторията на Черно море от Севастопол до Бургас и това притеснява много от жителите на града. Опасност засега обаче няма, дори да се появи такава, местните институции са готови да я посрещнат.

След кризата в Украйна все повече бургазлии се плашат от опасността от вредно за здравето радиационно замърсяване, ако при инцидент се получи увеличен радиационен фон там. Заради масовите психози на тази тема, хората се питат какво се прави в Бургас за навременно известяване на населението за увеличаване на радиационния фон. Освен институциите, отговарящи за това, хората могат да проверят сами онлайн какво е наличието на радиоактивни елементи във всеки един момент.