Руснаци спасяват спестяванията си с имоти в България

Основният им интерес ще е към Черноморието и столицата

Сривът на руската рубла, породен от напрежението между Москва и Киев, ще накара повече руснаци и украинци да потърсят начин да спасят спестяванията си с покупка на имот зад граница и най-вече у нас, смятат наши брокери.
„Във време на несигурност България е много близък и логичен избор на европейска страна със стабилност и перспективи”, смята Полина Стойкова - оперативен директор на компания за недвижими имоти, пише "Монитор". По думите й сложната ситуация ще накара повече хора с по-добри финансови възможности от Русия и Украйна да купят имот у нас.
Според нея засега е трудно да се прогнозира след колко време ще се повиши още търсенето от тяхна страна, защото все още ситуацията е много сложна. „Има предпоставки обаче да смятаме, че интересът ще нарасне”, казва Стойкова. „Все пак през изминалите няколко години цените у нас паднаха с 50%. Дори и с поевтиняла рубла имотите в България остават достъпни за широк кръг купувачи. Не бива да се забравя и това, че страната ни е и доста по-позната и популярна”, добавя тя.
„Обезценяването на рублата ще накара по-заможните хора от средната класа в Русия да помислят за изгодна покупка на втори дом или на основно жилище в България”, смята Тихомир Цаков, собственик на агенция. Според него, както и досега основният им интерес ще е към Черноморието и София „Най-вероятно възможният ръст на търсенето от страната руснаци и украинци ще се усети в началото на лятото”, прогнозира брокерът.