"Карта" за бежанците поискаха доброволци

Основен проблем остава езиковата бариера

Изработване на "карта" на бежанците поискаха на координационна среща доброволци. "Картата" ще проследява стъпка по стъпка процедурите към съответните институции и ще включва полезни контакти (по медицински, социални, хуманитарни, правни и други въпроси). Тази карта ще е от полза, както на бежанците, за да имат ориентир след излизането им от бежанските центрове, така и на организациите и институциите, за да разполагат с действащ логаритъм при решаване на конкретни казуси.

По време на срещата всички институции и организации споделиха обхвата на дейностите си, условията и процедурите, касаещи получилите хуманитарен или бежански статут хора, настанени на външен адрес на територията на гр. Стара Загора. Доброволците споделиха наблюденията си за центровете в гр. Харманли и с. Баня.

Ситуацията както в центровете, така и за настанените на външен адрес хора е много динамична. Броят хора се променя бързо. В момента по непотвърдена от Общината информация, в гр. Стара Загора има настанени на адреси около 60 души. За сравнение - преди месец настанените бяха 120. В тази динамична среда, считаме, че от изключително значение ще бъде бързата комуникация между институциите, за да разполагат всички с актуална информация и да могат да реагират своевременно в конкретните случаи. Това се очертава едно от големите предизвикателства, около което всички, които участвахме в срещата, имаме готовност да работим, съобщават доброволците.

Основен проблем, който се оказа валиден на всички нива е проблемът с комуникацията с бежанците, произтичащ от езиковата бариера и недостатъчния брой преводачи, към момента. Търсят се добровлци с арабски език.

В координационната среща участваха представители на Регионалната здравна инспекция, РЗОК, ТПП - Стара Загора, Дирекция "Бюро по труда", Дирекция "Социално подпомагане", ОДМВР, БЧК, ОДФ, доброволци.

Поканени бяха, но не присъстваха, представители на Община Стара Загора и на Центровете в с. Баня (Нова Загора) и гр. Харманли.