Сбогом на "рожденото място" на тирамисуто

Семейният ресторант La Beccherie затваря в края на месеца

Ресторантът La Beccherie в италианския град Тревизо затваря. Ако питате с какво заведението е толкова важно, тъкмо в него е бил създаден един от най-обичаните десерти – тирамисуто*. Причина за решението на собственика са променящите се хранителни навици на италианците и тежката финансова криза, в която е изпаднала страната.

Семейният ресторант ще обслужва клиенти до края на месец март. Собственикът му – 60-годишният Карло Кампеол, разказва, че притистнатите от кризата италианци предпочитат да се хранят на крак с полуфабрикати, вместо да отделят време и пари за скъпи заведения. Това става ясно от информацията на британския вестник „Телеграф“.

Именно в открития през 1939 La Beccherie е сервирана първата купичка от обичания от всички италианци десерт. Рецептата е създадена от майката на Карло – Ада през 70-те години на миналия век. Тогава тя искала да създаде сладко изкушение, което да й даде енергия след раждането на сина й.

Новината за предстоящото закриване беше посрещната с ужас и тревога от президента на областта Венето, в който се намира Тревизо. Той коментира, че това не е просто краят на едно заведение в северния град, а бележи край в една от главите на гастрономическата история на света.

*В буквален превод от италиански tira mi su значи издигне ме.