Тимошенко ще се кандидатира за президент на Украйна

Юлия Тимошенко възнамерява да участва в президентските избори в Украйна, които Върховната Рада насрочи за 25 май

Юлия Тимошенко бе освободена вчера от болницата в Харков, след което веднага замина за Киев. Късно вечерта множеството на пл. "Независимост" посрещна триумфално бившия премиер. Тимошенко се появи в инвалидна количка и бе приветствана от десетки хиляди привърженици на „Евромайдан”. Насълзена, тя поздрави „героите на Украйна” и заяви, че протестите трябва да продължат, докато постигнат всички свои цели.

Бившият премиер излежаваше седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение. Процесът срещу нея бе определен от Запада за политически. "Газовата принцеса", както на галено я наричат, беше основният опонент на президента Виктор Янукович, като загуби президентските избори срещу него в началото на 2010 г. Повдигнатите срещу Тимошенко обвинения бяха свързани с подписването на договорите за доставка с "Газпром" през 2009 г.

Освобождаването на Тимошенко бе приветствано от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, който заяви, че независимата съдебна система е съществено важна за демократична Украйна. На свой ред председателят на Европейския парламент Мартин Шулц нарече събитието „исторически момент за Украйна”:

„От името на Европейския парламент горещо приветствам новините за освобождаването на Юлия Тимошенко от затвора. Това е исторически момент за Украйна и Европа. В мислите си аз съм с Юлия, с нейното семейство и привърженици”, заяви Щулц. „Приветстваме обявяването на президентски избори на 25 май. Украйна се променя. Изразявам своето уважение към мирните протестиращи и призовавам всички към спокойствие”, добави председателят на ЕП.

Освобождаването на Тимошенко стана факт само ден след подписването на споразумение между президента Виктор Янукович и опозиционните лидери в Киев за излизане от политическата и обществена криза в Украйна. За свободата й в парламента гласуваха 322 депутати от 331 регистрирали се в пленарна зала.