Какъв хляб ядем

Къде са контролните органи и дали има наказани за нарушения?

Има сива икономика в хлебопроизводството, заяви в предаването “Денят започва” председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя постави въпроса къде са контролните органи и дали има наказани за нарушения. Според нея при легалните производители има “изключителен вътрешнофирмен контрол” за качеството на произвеждания хляб.

Относно публикации в медиите, че черен хляб съдържа утайка от кафе експертът от агенцията по безопасност на храните Атанас Дробенов каза, че с утайка от кафе хлябът няма да прилича на хляб и ще мирише на кафе.

Според Марияна Кукушева през 2010 г. законът за храните е променен в посока “врата в поле”. Тя заяви, че в момента хлябът може да бъде транспортиран с 1 конска сила и подчерта, че България все още не е изградила регистър на транспортните средства на хляб.

Контролът е ежедневен, увери Атанас Дробенов. Според него, “няма обективни причини да се притесняваме и да се обезпокояваме, никой да се обезпокоява, че в България има опасен хляб… Контролът се осъществява не само на брашното, не само в производството, а най-вече при предлагането в търговската мрежа”

Купувайте бранда, който познавате. Фирмите, които работят на светло не биха си позволили каквато и да било манипулация”, призова Мариана Кукушева.