Не бихте яли бял хляб, ако знаехте какво слагат в него

Е927 за избелване на брашното - опасен за здравето, предизвиква астма

Хлябът сърцето човешко подкрепя, но не бихте го яли, ако знаехте какво слагат в него. Намалете до минимум консумацията на бял хляб и яжте повече пълнозърнести продукти, казват диетолозите.  Според Сенека хлябът и водата - това са нещата, изисквани от природата. За тези неща никой не е твърде беден, а който може да ограничи желанията си само до тях, може да съперничи на Юпитер по щастие. Да, но не е съвсем така в наши дни, особено с напредването на химиятя.
Белият хляб е вреден, защото:
•    високата консумация на бял хляб води до затлъстяване и повишен риск от сърдечносъдови заболявания;
•    предизвиква газове и киселини, подуване и разширяване на стомаха;
•    белият хляб не съдържа целулоза, забавя храносмилането и метаболизма.
•    прекаленото консумиране на бял хляб намалява употребата на други зърнени храни, които са богат източник на витамини и други жизненоважни вещества.
Азодикарбонамид или Е927  служи за избелване на брашното  предизвиква астма и е опасна за здравето съставка!
Джейсън и Мира Калтон, автори на кигата "Rich Food Poor Food" за бялото брашно и хляба, казват: "Ако не бихте яли подметките на обувките си, тогава не трябва да ядете и азодикарбонамид, който е основната съставка на хляба ".
Същевременно се знае, че тази добавка прибавя и риск от астма и по тази причина е забранена в някои страни като опасна за здравето.
Азодикарбонамид е прах, който може да бъде в жълто, оранжево или червено и служи като добавка за храна. Серен диоксид замества азодикарбонамид
В страните, където е забранен Е927 се използват други средства за получаване на бяло брашно. Като например серен диоксид.
Серният диоксид (SO2) и неговите производни се отделят в урината без видими патологични ефекти.
Все пак реакции от SO2 и деривати се получават при астматиците, така че използването му в храната подлежи на строги мерки за информиране на потребителите.