Курортни аптеки отварят за час през 3 месеца и не губят регистрация

110 фармацевтични магазина в Бургас, 90 в Слънчев бряг и през зимата

Бум на аптеки се регистрира в най-големия ни курорт Слънчев бряг. Регистрираните са вече близо 90, въпреки че голяма част от тях работят основно сезонно.

Въпреки, че по Закон за да може една аптека да просъществува на пазара е необходимо тя да работи повече от 8 месеца в годината, повече от ясно, е че тези в курортния комплекс отварят предимно за активния летен сезон. 

На практика няма как 89 регистрирани фармацевтични магазина да функционират през зимата, а собствениците им да рискуват да фалират, при наличие извън сезон в комплекса на не повече от 700 души. 

Факт е и друго - нито една от регистирираните и работещи едва 3 месеца през годината аптеки до момента не е санкционирана или закрита от проверяващите органи.

Според запознати причината е толеранс от страна на инспекторите и възможност да се заобикаля Закона за регистрация с отваряне на аптеката на всеки три месеца за един ден, по време на проверките. Така от фалити или закриване се спасяват редица собственици, 80 на сто от които работят без договор с НЗОК. За сметка на това едва 5% от аптеките в Бургас нямат такъв сключен договор с касата.