Скандално! Отменят Закона за публично-частното партньорство

Премиерът Пламен Орешарски поиска да се отмени Законът за публично-частното партньорство (ЗПЧП)

Нормативният акт е приет през юни 2012 г., влезял е в сила от 1 януари 2013 г., но и досега не е заработил - това е един от мотивите на премиерът Орешарски законът да бъде отменен.

Целта на ЗПЧП бе намери законова рамка на партньорство между държавата, общините и частници за изграждане на различни обекти. Според Орешарски обаче, нямало достатъчно механизми, които да гарантират съответствието между държавните и общинските приоритети. До този момент липсвали и основни подзаконови нормативни актове.
Сред аргументите за отмяната е и това, че сферите, в които държавата и общините могат да правят съвместни проекти с частни фирми, били ограничени. Позволено е само когато става въпрос за техническа инфраструктура като паркинги или улично осветление, социална инфраструктура - училища, болници, туризъм и зелена система. Партньорството не може да се прилага за проекти, финансирани от ЕС.

Според закона частните партньори на общините и държавата трябва да се избират с обществени поръчки, но кабинетът смята, че този модел не е удачен и не работи.
Правителството не обсъжда вариант да бъде писан нов проектозакон за ПЧП.
Вносител на ЗПЧП бе кабинетът “Борисов”. Той бе приет сред сериозна редакция на текстовете от депутатите.

Отмяната на закон се случва много рядко в България. От 1991 г. досега такава съдба са имали само 5 нормативни акта. Четири от тях са свързани с комунистическия режим. Последният отменен закон е е през 1995 г. и засяга закриването на Висшата атестационна комисия.

"Това е крайна мярка. Законът може да не е съвършен, но дава обща правна за публично-частно партньорство и е един от малкото подобни закони в Европа", коментира пред “Труд” Владислав Горанов от ГЕРБ. Според него би могло да се мисли за подобрения. Отмяната е крайна стъпка, която ще заличи от правния мир регулации, предпазващи от лоши практики. Има редица примери как заради липса на правила публичният партньор е бил ощетяван за сметка на частния с несъразмерно участие.

"Нужен е регламент. В закона има проблемни текстове, един от тях е възможността за избор на частен партньор по проект без конкурс. Но това значи, че законът трябва да бъде променен, а не отменен", коментира бившият депутат Мартин Димитров, сега част от Реформаторския блок, който примоняме, критикуваше остро ГЕРБ за разпоредбите.
Икономистът смята, че такъв закон е нужен и ако идеята е да се напише нов, той трябва да се обсъди широко с всички засегнати страни - бизнес, неправителствен сектор и т.н.