Президентът: Призовавам всички демократично мислещи българи да се противопоставим заедно

Някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове!

Във връзка с текста в Преходните и заключителни разпоредби на проекта на Изборен кодекс, публикуван на сайта на Народното събрание на 17 октомври 2013 г. и изпратен за мнение на Венецианската комисия, § 12, който гласи следното:
„§ 12. При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.“,

Прессекретариатът е упълномощен да разпространи следното изявление на държавния глава:

„Проектът на Изборен кодекс, изпратен за становище до Венецианската комисия, постави отново на дневен ред някои от най-тежките недостатъци на българската политическа система. За пореден път закон, който по думите на управляващите е изработен по най-публичния и прозрачен начин, с участие на гражданското общество, всъщност съдържа текстове, които никой не може да обясни с какви мотиви и от кого са включени в проекта.

За пореден път в проект на закон намират място идеите и плановете на тайни лаборатории за политически инженеринг. Още по-притеснително е, че публично и без каквото и да е притеснение се демонстрира пред гражданското общество, че през изминалата есен, когато българските граждани бяха на улицата и призоваваха за морал в политиката, някой някъде, на тъмно е правил задкулисни планове. Нещо повече, изпращането на този проект във Венецианската комисия с изричната уговорка в него, че през 2014 година се планират избори за президент, представлява по същество и опит да се потърси международна легитимация на този план.

Още по-притеснително изглеждат и поредицата съвпадения, които допълват съдържанието на този параграф 12 от Изборния кодекс и в които, за съжаление, освен политически сили и медийни олигарси са впрегнати и държавни институции.

Призовавам всички демократично мислещи българи да се противопоставим заедно на задкулисните сценарии.“