Хората с най-странни имена живеят в Бургас

Класацията водят Кобра, Цунда, Касиерка, Телефонка

Ихтиандър, Сафрида, Цаца, Мида, Рибка, Зайо, Мечо и Живка Нефертити живеят в Бургаско. Този път не става въпрос за имена на детски рисунки, а за истински хора, чиито родители са ги кръстили така. Наред с популярни имена на холивудски звезди като Алек Болдуин и Арнолд Шварценегер удивление предизвикват и българи, наричани на герои от гръцката митология или със заемки от морска флора и фауна, съобщава burgasnovinite. Децата с горните имена са родени през 2006 г. Класацията на поразителните имена обаче водят Кобра, Цунда, Касиерка, Телефонка, но те невинаги се представят с рождените си имена. Най-често заради удивлението на околните.С шанс да оглави класацията за най-странно име е 70-годишната Салфетка Иванова от бургаското село Българово. Кръстена е на баба си Силвета. Държи да й викат Първолета, но от 47 години си пати заради комична чиновническа грешка. Когато се омъжвала, момичето от гражданското не дочуло името й в суматохата. "Лета съм за най-близките. Който ми каже Салфетка, го намразвам. Някой път се опитват ме дразнят. Карам им се", подчертава честолюбивата пенсионерка. 15-годишната внучка на Лета – Гергана, е изпадала в конфузна ситуация заради името на баба си, когато в съчинение обяснявала странния му произход. Класната й ръководителка трябвало дълго време да бъде убеждавана във версията на тийнейджърката.
В бургаския квартал "Долно Езерово", пък си имат Стафида. 76-годишната жена е с рождено име Рабишка, но през възродителния процес решила, че ако ще си сменя името, то то ще е на нещо, което обича. Жената много харесвала сушено грозде. "Когато отидох да ме запишат като Стафида, жените около мене започнаха да се оглеждат и подхилкват. Как пък ти дойде това име в главата, ми рекоха. Харесвам си го, така ме запишете, отвърнах", спомня си днес Стафида. Внучката на бабата от Долно Езерово носи нейното име, но малцина знаят този факт, защото й викат Стефи. Модата на холивудски и турски имена от захаросаните сериали край Босфора вече отминава. Напоследък българинът все по-често прибягвал до корените и си нарочвал царски имена като Асен, Борис, Йоан, Калина. "Хората се завръщат към традиционни имена, дори при документи на родени в чужбина деца", коментира Стефка Калева – началник Гражданска регистрация и административно обслужване Бургас (ГРАО).
Мерве, Естрея, Невели, Дева, Касия и Рода - това са част от женските имена на родените през 2011 г. деца в Ямбол, което потвърждава тенденцията разнообразието на нетрадиционни имена да е по-голямо при момичетата, съобщиха от общината. Освен споменатите, в актовете за раждане, издадени през миналата година, фигурират още Илария, Патрисия, Иванджелина, Габриеле. Компанията се допълва от Дженифър, Айлин и Елинор, както и от звучащите сходно, но с различен произход Мелиса и Мелек.
При момчетата очертаването на тенденции в избора на нетрадиционни имена е по-възможно. Преобладават познатите ни от англоезичните страни – Кевин, Джим, Стивън, Джулиан, Оливър. Сериозна конкуренция им правят имената, чийто произход е от южните ни съседки. През 2011 г. в дирекция "Регистрация и гражданско състояние" на община Ямбол са издадени актове за раждане на Панайотис, Богорис, Евангелос, Ергун и Берк.