КЗП обяви SCI за пирамида

Компанията сменя името си

Компанията за мрежов маркетинг "Сейв къмпани интернешънъл", която предлага карти за отстъпки и бизнес пакети, даващи възможност за допълнителни доходи при привличане на нови клиенти, е била санкционирана от Комисията за защита на потребителите. Това обяви пред БНТ експертът Евтим Бонев. По неговите думи след постъпила жалба, регулаторът е решил, че е налице нелоялна търговска практика и е издал заповед за прекратяването й през ноември.
Експертите от КЗП виждат проблем в т. нар. "бизнес пакети" на компанията на стойност между 600 и 3000 лева. Клиентите получават разнообразни бонуси за привлечените от тях клиенти и направените покупки в партньорската мрежа на Safe Company International (SCI), които достигат и до ключове от BMW, изплащано от компанията на лизинг.
В резултат на проблемите с регулатора, ръководството на SCI започва вътрешно реорганизиране на компанията. Според заявени в Търговския регистър документи, собствениците на дружеството са решили да го преименуват на "Сейвуей България" и да го преобразуват в ЕООД. Двамата основатели Светослав Петров и Станчо Рангелов прехвърлят дяловете си на регистрираното в Германия Saveway International Holding GmbH, като според представените договори самото прехвърляне е станало само преди няколко дни - на 4 февруари.

Представеното актуално състояние и дружествен договор на германското дружество показват, че то е регистрирано на 27 януари, а съдружници в него са Рангелов и Петров, така че не става дума за реална смяна на собствеността.