До 10 хил.лв глоба за медия, накърнила честта на кандидат-депутати

Медиите ще бъдат наказвани от 5 до 10 хил. лв. за публикуване на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите в предизборна кампания

Това реши временната парламентарна комисия, която обсъжда на второ четене проект за нов Изборен кодекс. При повторно нарушение санкцията ще бъде от 10 до 20 хил. лв. 

Според сегашния кодекс, медиите са длъжни, ако накърнят "правата и доброто име" на кандидат, единствено да публикуват право на отговор веднага, щом го получат. В новия закон задължението за публикуване на отговор не отпада, но се въвежда и имуществена санкция.

Не е ясно какво включват понятията "добрите нрави, честта и доброто име". Депутати коментираха неофициално, че целта е да се ограничи публикуването на невярно съдържание, и посочиха, че в тази сфера има натрупана съдебна практика. Според тях обаче това включвало всякаква недоказана информация.

По идея на председателя на комисията Мая Манолова (БСП) депутатите въведоха и забрана да се поставят предизборни агитационни материали във времето извън предизборната кампания. Първоначалният текст в проекта на нов кодекс предвиждаше такава забрана само за крайпътните билбордове, но днес Манолова предложи забраната да стане всеобща.

Предвижда се и съдействие на органите на МВР, записаха депутатите от комисията. Партиите и коалициите и инициативните комитети се задължават в 7-дневен срок след изборния ден да премахнат поставените от тях агитационни материали.

Резултатите от социологически проучвания в изборния ден ще се огласяват след 19 часа, реши още комисията. Краят на изборния ден ще бъде не по-късно от 20 часа.

От деня на обнародването в "Държавен вестник" на указа на президента за изборите всяко огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, трябва да съдържа и информация за възложителя, за организацията, извършила допитването или проучването, и за източниците на финансирането му.

Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване на края му.