Епидемия от фиктивни разводи в Бургас заради детски надбавки

Бум на разводи заради детски надбавки отчитат адвокати в Бургас. Става въпрос за фиктивни разводи, при които двамата съпрузи остават заедно след това. В решението на съда пише разтрогнат брак заради „дълбоко и непоправимо разстройство в отношенията", но всъщност истината е съвсем друга. Семействата изчисляват, че ако се разведат официално пред Закона, ще увеличат доходите в домакинството, каза Петя Стратиева, бракоразводен адвокат.

От детски надбавки са лишени децата, в чиито семейства приходите на родителите надвишават 350 лева на човек. В момента месечната държавна помощ за първо, трето и всяко следващо дете е 35 лева, за второ 50 лева. Сметките показват, че ако съпрузите се разделят по взаимно съгласие, ще получават по 85 лева на месец за двете си деца, по 120 за три и т.н. Изплащат се всеки месец до завършване на средно образование на детето.

Това не е мода само сред социалнослабите граждани от общината. Става така, че майки взимат помощи от държавата, въпреки че при не малък процент от случаите с едно, дори и с две деца, бащата изкарва прилични пари и може да издържа семейството, заяви Стратиева. Според нея именно тежката криза била причината хората да пресмятат всяка стотинка приход в дома си. Заради подобни изчисления голям процент от двойките вече не сключват брак. Ако през 2007 година брак в Бургас са сключили 1600 двойки, то през 2013-та  техният брой е намалял с повече от 50 процента, твърдят от Общинския обреден комплекс в морския град. Ако бебето е извънбрачно, родилката се облагодетелства. Колкото повече са наследниците й, толкова повече пари „дърпа” тя от държавата, коментират специалисти в Бургаско.

От регионална служба “Социално подпомагане” – Бургас също имали наблюдения, че семейства, които досега не са идвали при тях, изведнъж се появяват на гишатата и подават молби за помощи за отоплителния сезон, но като за две отделни домакинства. За доказателство показвали прясното решение на съда, че са разведени. „Разделените” обаче обявявали един и същи адрес на местоживеене, изтъквайки, че при развода си поделили апартамента. Не сме разследващи органи, за да установим точните причини за развода на едно семейство.  Всъщност това е вид измама, категорични са от „Социално подпомагане”.  Заради социални помощи само преди три дни в Бургас е разтрогнат 50-годишен брак. Съпрузите са на 72 и 74 години. Прибягнали са до раздяла в съда, защото получават енергийно подпомагане поотделно от близо 300 лв.

Същата мания за развод беше обхванала бургазлии преди повече от 25 години, припомнят си юристи по морето. Тогава беше излязъл закон, че едно домакинство няма право да притежава повече от един имот. Тогава хората прибягнаха до фиктивна раздяла, за да си запазят имуществото.

Според специалисти броят на нашенците, живеещи на семейни начала без брак, е нараснал двойно през последните 7 години. България е на челните места по брой на извънбрачни деца и най-малко сключени бракове.