Няма пари за нови 170 автобуса в столицата

Спират европейското финансиране за втората поръчка на рейсовете

Няма да има европейско финансиране за втората поръчка за нови 170 автобуса за столичния градски транспорт. След разговори между представители на Столичната община и Министерството на околната среда и водите, която управлява оперативна програма "Околна среда", стана ясно, че има 60% наддоговаряне и засега няма да има финансиране на проекта.

Така на практика през тази година ще бъдат доставени единствено 126 нови автобуса по другата поръчка на местната управа, която вече приключи и има подписан договор с изпълнителя.

В началото на ноември миналата година общината обяви обществена поръчка за още нови автобуси за близо 98 млн. лв. Едно от условията на търга бе, че той ще бъде приключен след осигуряване на средствата. С липсата на европари процедурата вероятно бъде прекратена, а преговорите за финансирне от новия програмен период ще продължат през новия програмен период, който вече започна.

Участниците в поръчката обжалват решението за избор на изпълнител, но така или иначе ще е нужно време до крайното решение на съда.