Какво не знаем за капучиното?

Капучиното е една от най-продаваните кафе напитки в цял свят, но как всъщност се създава типичната за него млечна пяна и как се приготвя то до съвършенство? Ето какво трябва да знае всеки истински ценител:

За да направите истинско типично италианско капучино, трябва да спазвате няколко правила. Размерът на чашите е 150-180 милилитра. Капучиното се състои от две равни части: еспресо и млечна пяна.

Характерно за капучиното е да се пие подсладено. То се сервира в чаши от дебел порцелан или керамика. Съотношението на сместа от използваните зърна Робуста и Арабика за капучино е различно.

Идеалната температура за приготвяне на млякото е между 65 и 70°C, след което образува перфектна хармония с кафето, пише profit.bg. Ако температурата е по-висока, топлата напитка ще получи силен аромат на варено мляко.

В Австрия наричат капучиното "капуцин". Това название идва от робата на монасите, италианската "cappuccio", която е подобна на цвят като кафявата топла напитка. Идеята за млечната пяна обаче е на италианците, защото в австрийската версия то се прави със сметана.