Мъглите са опасни за здравето

Попиват различни вредни частици от въздуха

Мъглите са опасни най-много за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания. Това каза пред "Труд"проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА
Рискът идва оттам, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме.

Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии.
"Твърдите частици "пробиват" нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите", обясни проф. Плочев.
"Т.е. мъглите подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесната атака на организма от страна на грипните, парагрипните инфекции, от адено- и риновирусите", обобщи инфекционистът.
Мъглата попива, подобно на гъба, различни вредни частици от въздуха.  Тя се отразява най-зле на хората с астма и други хронични заболявания. Често болните изпитват затруднения с дишането, задъхват се при най-малкото усилие - качване на стълби или бързо вървене.
Мъглата се отразява зле и на хора с проблеми в ставите и костите. Болните от артрит и остеопороза може да усетят изостряне на симптомите през по-дълги мъгливи периоди, както е сега.
Мъгливото време влошава симптоми като хрема и кашлица. Забавя се процесът на оздравяване. На болните от бронхит и пневмония започва да не им достига въздух. Затова за тях е препоръчително да стоят у дома и да сведат до минимум излизанията в мъгливо време.
В случай, че работите на открито или ви се налага дълго време да вървите в мъглата, ето няколко съвета как да се чувствате по-добре:
1. Пийте горещи течности.
2. Дишайте през носа. Той е естественият филтър на мръсния въздух.
3. Дишайте през шал, но за не повече от няколко минути. Бактериите така или иначе ще полепнат по него. В един момент шалът няма да е нужният ви филтър за бактериите